Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Stara crkva sv. Ante

OBNOVA ZAVJETNE CRKVE SV. ANTE NA HUMCU

Humac-stara-crkva-Sv-AnteKada smo 2006. godine započeli potpunu obnovu zavjetne crkve na Humcu imali smo nakanu vratiti joj izvorni njezin izgled. Tijekom radova najprije je obnovljeno krovište crkve. Taj posao uradila je tvrtka braće Medić iz Radišića.
Zatim smo započeli sanaciju zidova s vanjske i unutarnje strane crkve.
Vanjski zidovi koji su bili prekriveni žbukom skrivali su njezin izvorni izgled u kamenu. U dogovoru sa stručnim osobama s mostarskog sveučilišta građevinskog fakulteta donijeli smo odluku sanirati kamen i vratiti izgled zidova u izvornom obliku.
Najprije smo izmijenili oštećeni kamen na samom pročelju crkve. Promijenjeno je oko 470 kamenih blokova, zatim je izrađena rozeta i postavljena na pročelju. Urađen je portal ulaznih vrata crkve i postavljene su nove stepenice na ulazu u crkvu, kao i novi pod u crkvi. Sve te radove izveli su braća Zlatko i Pero Grbavac s Hardomilja sa svojim suradnicima.
Okvire oko prozora s južne i sjeverne strane kao i južni i sjeverni zid te volte hodnika crkve trebalo je detaljno očistiti, sanirati i izmijeniti dotrajali kamen, sve je te poslove izveo Ivan Luburić Ković i njegovi sinovi sa svojim suradnicima.
Unutarnje zidove trebalo je u potpunosti sanirati i ožbukati kao i sami strop. Te poslove povjerili smo Draganu Matiću iz Veljaka i njegovim suradnicima.
Glavni oltar crkve jest barokni koji se u crkvi nalazi vjerojatno od 1900. godine a djelo majstora Klaudija Kautza iz 1725. godine. Oltar je oko 1961. godine premazan uljanim bojama preko njegovih originalni boja. Kao takvoga smo razmontirali u potpunosti u studenom 2008.i otpremili u radionicu u Split gdje su ga restauratori Branko Pavazza i Josip Delić sa svojim suradnicima u potpunosti obnovili u njegovu izvornom izgledu. Oltar  je vraćen obnovljen u lipnju 2010. godine  i postavljen na svoje mjesto u staroj crkvi.
Od 1959/60. iz Mostara su na Humac prebačene crkvene orgulje. To su bile prve građene orgulje za Hercegovinu a gradio ih je majstor Mijo Heferer iz Zagreba. Orgulje su u potpunosti bile razmontirane te u studenom 2009. otpremljene u majstorsku radionicu Heferer u Zagrebu gdje su po vodstvom Ivana Heferera (unuka Mijina), i njegovih djelatnika obnovljena. Orgulje su krajem lipnja i početkom srpnja 2010. ponovno vraćene na Humac i postavljene na koru crkve.

Broncana vrata. Rad Ilije Skocibusica put kriza mamusa

Dosadašnja ulazna vrata crkve bila su drvena. Početkom 2010. godine dali smo  zadatak mladom umjetniku- kiparu Iliji Skočibušiću iz Tomislavgrada da nam izradi idejno rješenje brončanih ulaznih vrata, s motivima iz života sv. Ante. To njegovo rješenje smo prihvatili te u dogovoru s umjetničkom ljevaonicom „Ujević“ iz Zagreba dogovorili njihovu izvedbu. U devetnici sv. Ante 2010. godine vrata su dopremljena iz Zagreba i postavljena na ulazu u staru crkvu.
Izrađene su i nove postaje križnoga puta. Taj posao smo povjerili umjetniku Anti Mamuši iz Novoga Travnika.
Crkva je u potpunosti obojena iznutra. Ponovno je urađen i u nebo sa zvijezdama uređen strop crkve, kao i svi zidovi koji su obojeni. Ovaj posao obavila je tvrtka Osmić iz Ljubuškog
U tijeku je izrada  i jednog dijela vitraja za staru crkvu. Ako Bog da uskoro bi i jedan dio prozora trebali krasiti novi vitraji. Ovaj posao povjerili smo umjetnici Blaženki Salavarda iz Zagreba, koja će u suradnji s umjetnikom Ilijom Bulom iz Zagreba i njegovim suradnicima to uskoro izraditi.
stari oltar