Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

U crkvi na Humcu služena sveta misa za bolesnike

misa humacSvake godine na spomen-dan Gospe Lurdske obilježava se Međunarodni dan bolesnika i zdravstvenih radnika. Tim povodom u župnoj crkvi na Humcu slavljena je sveta misa za sve bolesnike i zdravstvene djelatnike. Podsjetimo, Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.


Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.
Tijekom mise svećenik je istaknuo kako nas ove godine papa Franjo u svojoj poruci za Dan bolesnika poziva pjesmom iz prve Ivanove poslanice, koja kaže da smo dužni živote položiti za braću.
“Večeras molimo za sve naše potrebe i bolesti, za sve one koji su bolesni na duši i tijelu da ih Gospodin ozdravi, da ih osnaži da strpljivo čekaju i nose svoju bolest. Braćo i sestre teško je biti bolestan, ali u bolestima utjehu pružaju oni koji su s nama, koji pružaju zdravstvenu pomoć”, istaknuo je on, dodajući kako se treba moliti da bolesnici pronađu Isusa, a zdravstveni djelatnici u njima prepoznaju Isusa.
Svjetski dan bolesnika obilježen je svečanim programom i u Domu “Sv. Josip Radnik”. Budući da dom nema stalne i sigurne izvore financiranja, tom prigodom Zajednica žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” i Mladež HDZ-a BiH OO-a Ljubuški upriličili su posjet Domu i uručili prigodne darove za štićenike. Tijekom trajanja posjeta sestre milosrdnice svetog Vinka Paulskoga provele su prisutne kroz prostorije u kojima štićenice borave. Cijeli susret je prošao u ugodnom i toplom ozračju druženja s bakama te upotpunjen sv. misom koju je predvodio fra Tihomir Bazina, župni vikar na Čerinu.

 

Dnevni list