Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Bratstvo broji 110 članova i 50 Glasnika sv. Franje

frama vecernjiFrama Humac, osnovana 1992. godine, a osnovao ju je fra Mladen Vukšić, ujedno je i najstarija u Bosni i Hercegovini. Na samome početku okupljala je nekoliko članova čiji se broj s godinama povećavao. Bratstvo danas broji 110 punopravnih članova i 50 Glasnika sv. Franje.

 

Bratstvo broji 110 članova

 

Framaši kroz tjedan imaju susrete petkom, a također i razne aktivnosti u sekcijama. Djeluju u glazbenoj, volonterskoj, medijskoj, ekološkoj, kreativnoj, sportskoj i molitvenoj sekciji. Neke od hvale vrijednih aktivnosti Frame u prošloj godini su pobjeda na XVI. Framafestu, brojne humanitarne akcije, volontiranje svake subote u obližnjem staračkome domu na Bučinama, pokretanje emisije “Vedro srce” koja se emitira svake nedjelje od 10 do 10.45 te su uz sve te aktivnosti svojom pjesmom uveličavali večernja misna slavlja svake nedjelje na Humcu, a prigodno i u drugim župama.
O radu Frame i planovima za budućnost razgovarali smo s novim duhovnim asistentom fra Nikolom Rosančićem. Fra Nikoli je ovo prvo iskustvo u radu kao duhovnoga  asistenta, ali ne i prvo iskustvo u radu s mladima jer je u Širokome Brijegu vodio medijsku sekciju tamošnje Frame.
“Biti duhovni asistent je vrlo odgovoran posao jer ta služba, kao što joj i samo ime kaže, uključuje prvotno duhovnu asistenciju ili pomoć mladim ljudima koji su u fazi odrastanja i treba im ponuditi duhovne sadržaje i upućivati ih kako ići pravim putem, onako kako nas uči Evanđelje, po primjeru sv. Franje u današnjem svijetu koji je prepun izazova za mlade”, rekao je fra Nikola dodajući da je Frama kao bratstvo mjesto gdje mladi imaju priliku ostvarivati sebe i proći kroz svoje doba odrastanja u jednom zdravom okruženju te tako izrasti u zrele i izgrađene ljude što je upravo glavni cilj Frame.

 

Glavni cilj Frame

 

Fra Nikolino djelovanje u Frami je relativno kratko, no plodovi njegovog rada su itekako vidljivi.
“Moj cilj je ostaviti sve ono što je dobro i u što su duhovni asistenti prije mene ulagali, žrtvujući se za napredak ovih mladi, te nastaviti njihovim putovima. Također, vidio sam priliku ponuditi im još neke sadržaje u kojima bi se mogli bolje ostvarivati te pridonijeti općem dobru društva u kojemu žive”, rekao je on.
Iako je Frama prvotno okrenuta izgrađivanju bratstva unutar sebe, ona je pozvana djelovati i prema vani, na različitim područjima. Fra Nikola je uvelike usmjeren k pomaganju najpotrebnijima u župi i okolici. Smatra da će u tom humanitarnom radu framaši imati priliku izgraditi se, jer svatko tko drugome pomaže, ulaže u sebe, u one duhovne vrijednosti koje ne propadaju, a ujedno na taj način širi dobrotu potičući i druge na ovaj plemeniti rad i stvara se zajedništvo koje je itekako potrebno u ovim kriznim vremenima.

 

Planovi za ovu godinu

 

I za ovu godinu Frama ima bogate planove od kojih je bitno izdvojiti rad u volonterskoj sekciji koja će svoj rad proširiti kroz cijelu godinu uključujući redovitu pomoć najpotrebnijima, kao i djelovanje Glazbene sekcije koja ove godine nastupa u Opuzenu na festivalu duhovne glazbe. “Svaki rad, pa tako i rad s mladima, zahtijeva dosta žrtve jer bez nje ne mogu doći ni plodovi. Mladi ljudi mogu dosta toga učiniti na sebi i pridonijeti boljitku društva, samo treba puno ljubavi i strpljenja u radu s njima. Neka nam u tome bude svima primjer i zagovornik sveti Franjo, naša Nebeska Majka Marija, zaštitnik naše župe sveti Ante, kao i zagovor svih svetih jer jedino pod njihovom zaštitom i zagovorom možemo uspjeti i to je naša sigurnost da će Bog blagosloviti naš rad koji će se očitovati najviše u životima ovih mladih ljudi”, rekao je za kraj fra Nikola.

 

Dnevni list | Antonija Bradvica