Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

PROGRAM: I. Međunarodni kongres "Kulturno povijesna baština općine Ljubuški"

program humacI. Međunarodni kongres s temom "Kulturno povijesna baština općine Ljubuški" u spomen 130 godina muzeja na Humcu počet će s radom u petak 21. ožujka s početkom u 13.30 sati. Nakon svečanog otvorenja kongresa, uvodno predavanje ''Povijest muzeja na Humcu'' održat će fra Milan Jukić, kustos.

Na ovom kongresu će sudjelovati eminentni stručnjaci iz naše regije, u polju arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, numizmatike te etnologije, a trajat će dva dana.

Drugi dan kongresa predavanje će održati i supruga bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera, prof. dr. sc. Mirjana Sanader. Predavanje je naziva ''Terra Hyllirica'', nova razmišljanja o starom problemu.

Osim prof. dr. Sanader, predavanja će održati čitav niz poznatih znanstvenika s velikim spektrom zanimljivih tema. Ističemo samo neka poput prof.dr.sc. Željko Miletić ''Rimski auksilijarni logor na Humcu kod Ljubuškog'', doc. Dr. sc. Domagoj Tončinić '' Spomenici XI. Legije u Ljubuškom'', prod.dr.sc. Ante Uglešić i mr.sc. Nina Čuljak ''Stari grad kao simbol povijesno-arheološkog identiteta Ljubuškog'', mr.sc. Snježana Vasilj ''Tragom helenizma na području općine Ljubuški'' …

U samostanu je 25. ožujka 1884. godine otvorena prva javna muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini. Franjevački muzej na Humcu je najstarija muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini. Danas je smješten u temeljito obnovljeni podrum istočnog samostanskog krila.

Organizatori ističu kako je cilj ovog kongresa revitalizacija muzeja na Humcu, pored toga i educiranje kako šire javnosti tako i akademske zajednice o problemu prepoznavanja, zaštite te promocije kulturno-povijesne baštine općine Ljubuški i šire.

hum

 

bljesak.info