Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Započeo kongres “Kulturno-povijesna baština općine Ljubuški”

kongres prvi hDanas je u dvorani sv. Ante na Humcu započeo  znanstveni skup u spomen 130 godina Muzeja na Humcu, koji organiziraju Općina Ljubuški i Franjevački samostan sv. Ante pod nazivom “Kulturno-povijesna baština općine Ljubuški”.

 

 

Na kongresu  sudjeluju  znanstvenici i stručnjaci iz područja arheologije i povijesti, koji  prezentiraju znanstvene i stručne priloge o temama vezanim za područje općine Ljubuški.


Uvodne riječi dobrodošlice imali su  gvardijan fra Velimir Mandić  i voditeljem projekta Mirko Rašić.


Polovicom 19. stoljeća postojala je ideja o osnivanju muzeja u BiH, a to se ostvarilo 25.ožujka 1884. godine tome u čast u ova dva dana organiziran je prvi međunarodni kongres pod nazivom “Kulturno-povijesna baština općine Ljubuški”. Franjevci u Hercegovini su bili prvi koji su došli na ideju skupljaj, čuvanja i izlaganja kulturno-povijesne baštine. U prilog tome išla je i bogata baština Hercegovine, kao i lokaliteti i u samoj blizini samostana na Humcu. Samo osnivanja muzeja vezano je za lik fra Anđela Nuića - objasnio je u svom izlaganju Rašić.

Kongres je svečano otvoren himnom Republike Hrvatske koju su otpjevali članovi zbora sv. Kate pod  vodstvom prof. Ivane Zrimšek  Šaravanja.

Toni Kraljević, predsjednikom organizacijskog odbora ovog kongresa  zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli organiziranju ovog kongresa, a ponajviše poštovanim profesorima i profesoricama koji su ustupili svoje vrijeme, znanje i istraživački rad, i na taj način itekako zadužili Ljubuški, te im zaželio uspješan kongres i ugodna boravak u Ljubuškom.  

S iskrenom radošću i dubokom zahvalnošću sve nazočne pozdravio je fra Ivan Ševo u ime odsutnog provincijala fra Miljenka Šteke, sretna jer se na Humcu okuplja ovakav skup.  
Prije samog početka akademskog dijela programa uvodno predavanje "Povijest muzeja na Humcu" održao je  fra Milan Jukić, dugogodišnji kustos muzejske zbirke na Humcu.

Fotografije prvog dana kongresa pogledajte OVDJE.