Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Na Humcu održan petnaesti međubiskupijski susret maturanata

nova crkva humacU organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije na Humcu je 5. travnja održan petnaesti međubiskupijski susret maturanata. Uz najbrojnije maturante iz Splitsko-makarske nadbiskupije na susretu su sudjelovali i maturanti iz Zadarske nadbiskupije, Šibenske biskupije i Dubrovačke biskupije.

 

 

Dvije tisuće i sedamsto pedeset učenika došlo je obilježiti završetak važne dionice životnog puta, kako bi osnaženi u zajedništvu vjere krenuli dalje stazama na koje ih Gospodin poziva. Zajednički program u humačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog započeo je slavljem sakramenta pomirenja, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić.

U prigodnoj homiliji biskup Perić je pozvao učenike na krepost poniznosti. Najprije je podsjetio na temeljnu istinu ljudske egzistencije, a to je ograničenost, tj. slabost koja se očituje u tijelu, u spoznaji i vladanju. Tijelo je podložno zakonima materije koji ga čine krhkim i propadljivim. Inteligencija nam je posebno ograničena, a pred nama je toliko znanja koja mi nikada nećemo dohvatiti. Mnogi će maturanti uskoro upisati neki fakultet, izabrat će tek jednu od 243 grane znanosti. Mnogi neće ni završiti studij jer 61 % hrvatskih studenata nikad ne diplomira. Znanje nas ne može spasiti. Spašava nas vjera u Boga, pouzdanje u njegovu providnost. A koliko je tek slabosti na moralnom području, u našem vladanju? Koliko puta smo odlučili da ćemo biti bolji, da više ne ćemo griješiti, ali to nam nije pošlo za rukom? Kako god pogledamo, ograničeni smo, ali ne samo kao pojedinci već i kao zajednica. Toliki nas društveni problemi svakodnevno zapljuskuju: velika nezaposlenost, siromaštvo, socijalna nepravda, političke i gospodarske malverzacije. Svuda se sudaramo s nepremostivim zaprekama, ali u nama je neugasiva čežnja da nadiđemo naša ograničenja, da se vinemo visoko. No visine su nam bez Boga nedostupne, bez njega je sve naše „obična šaka jada“. „Stoga, dragi maturanti, budite ponizni, ne dižite glavu iznad oblaka, pouzdajte se u Gospodina i njegovu moć, na njega se oslonite i nećete se prevariti“, poručio je biskup Perić.

Maturanti Druge gimnazije iz Splita u molitvi vjernika uputili su, u ime svih svojih vršnjaka, zazive Gospodinu da im pomogne da u vlastitom okruženju budu sol zemlje i svjetlo svijeta. Vokalno instrumentalni sastav iz imotske gimnazije „Dr. Mate Ujević“ pod ravnanjem njihova vjeroučitelja Josipa Domazeta učinio je ovo slavlje posebno lijepim.

Na kraju euharistijskog slavlja maturantima se pozdravnim riječima obratio gvardijan fra Velimir Mandić i ukratko ih upoznao s poviješću i značenjem njihova franjevačkog samostana. Potom je u ime organizatora riječi zahvale Bogu, biskupu Periću, humačkim franjevcima, vjeroučiteljima i profesorima te na osobit način maturantima uputio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Njegov zahvalni govor okrunjen je znakovitom gestom kada je pretekli novac od učeničkih uplata za prijevoz uručio domaćinu, gvardijanu samostana fra Velimiru Mandiću, koji će on darovati najsiromašnijem studentu s Humca za potrebe njegova školovanja. Mladi su ovu već tradicionalnu humanitarnu akciju „Maturanti stipendiraju maturanta“ popratili oduševljenim pljeskom.

Nakon misnog slavlja druženje maturanata, predvođeno njihovim vjeroučiteljima i profesorima, u vlastitoj režiji nastavljeno je do večernjih sati u Mostaru i Međugorju. Dojmovi su i ovoga puta, bez patetike i pretjerivanja, doista za pamćenje i poticaj za buduće susrete.