Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Biskup Perić podijelio sakrament Sv. Potvrde na Humcu

krizma humac baDanas u župnoj crkvi župe sv. Ante Padovanskoga na Humcu biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić podijelio je sakrament Svete potvrde za 216 krizmanika. U koncelebraciji je uz župnika fra Ivana Borasa i gvardijana fra Velimira Mandića sudjelovalo više svećenika.


Procesija s krizmanicima i krizmanicama i njihovim kumovima pošla je iz crkvenog dvorišta od stare prema novoj crkvi sv. Ante.


Na početku misnog slavlja župnik je pozdravio biskupa Perića koji je došao podijeliti sakrament svete krizme kandidatima, kako bi primili pečat dara Duha Svetoga koji će ih osposobiti za svjedočenje Isusa Krista i čestit kršćanski život. Kazavši krizmanicima da osoba koja prima pečat pripada Krstu, kojemu je otac sve podložio, kako bi u zajednici s Duhom Svetim promicao Božje kraljevstvo među ljudima.


"Oče biskupe danas ste došli kao otac među svoju djecu, tako se i osjećajte u župnoj zajednici na našemu Humcu." - poželio je dobrodošlicu biskupu fra Ivan.


Predvoditelj Mise i krizme biskup Perić u propovijedi je govorio u prvome redu krizmanicima, ali i svim sudionicima slavlja.
Kratko im objasnivši zašto je u dogovoru sa župnicima primanje sakramenta  prebacio na srednju školu, jer su time pokušali što više osvijestiti same krizmanike da za ovaj čin budu zreliji te ga tako mogu bolje razumjeti. Objasnivši im da oni sada moraju potvrditi ono što su roditelji rekli na krštenju, svjesno potvrđujući da vjeruju u Boga i odriču se vraga i njegova sjaja. Ja vas stoga želim vidjeti zdrave, svjesne i sretne što ste uključeni u Crkvu na krštenju. Neka ovaj dan bude svjestan dan, pun darova Duha Svetoga.
 "Čin naše vjere je da mi vjerujemo, da nas Bog nije samo stvorio, nego nad nama upravlja, proviđa  i brine se za nas. To je njegova očinska briga, a od nas očekuje samo da kažemo, da ga prihvaćamo i vjerujemo u njega. On nije samo naš Stvoritelj i Upravitelj nego i naš Sudac, jer kad umremo moramo doći pred njegov sud, kako bi smo vidjeli da li smo se držali pravila i zapovjedi, te odgovarali Bogu na njegove zahtjeve ”, kazao je tijekom homilije biskup Perić.

Čitanja, pripjev i molitve vjernika izgovarali su krizmanici, a svojim je pjevanjem misno slavlje uzveličao Veliki župni zbor pod ravnanjem s. Robertine Barbarić. Župnik je na kraju čestitao krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima, te zahvalo svima koji su pridonijeli za pripremu krizmanika i za uspješnost ove svečanosti.


Poslije završnog blagoslova uslijedilo je zajedničko fotografiranje ispred župne crkve.

Fotografije pogledajte OVDJE.

 

Autor: LJ::portal