Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Druga večer Devetnice

fra mateU utorak, druge večeri devetnice, na Humcu se okupilo veliko mnoštvo štovatelja svetog Ante. Devetnicu je predmolio fra Branimir Novokmet, pjevao je  mali dječji zbor „Radost" iz Ljubuškog, a misu predvodio fra Mate Logara župnik vikar iz Drinovaca. Večerašnja tema je bila "Ovisnost o kocki i klađenju – neodgovornost prema sebi i obitelji".
U nadahnutoj, konkretnoj, jasnoj propovijedi fra Mate je istaknuo kako su kocka i nekontrolirano klađenje puno puta uzrok ne samo razaranja svoje obitelji, nego i krađa, razbojstava, dužničkoga ropstva, utapanja u sve veći krug dugova koje se pokušava riješiti na krivi način, tako da se tone sve dublje.


Primjerom iz svog života i posjete kasinu dok je bio kao đakon u Americi fra Mate je dočarao kako igra i uzbuđenje potisnu razum, odgovornost i osjećaj o vrijednosti novca. Naglasio je kako je lako odoljeti napastima koje nas ne privlače. Treba se znati oduprijeti onome što vuče. „Moja kockarska karijera je srećom završila istog dana kad je i počela. Tada sam imao 25 godina i ta me lekcija naučila pameti. Da sam imao 16 ili 17, ne znam što bi se dogodilo, bi li se znao jednako odmaknuti – kazao je fra Mate napominjući da to nije iskustvo kojim se ponosi, možda nije ni nešto što bi svećenik trebao pričati, ali ako nekome može pomoći da sam razmisli, onda to vrijedi prenijeti.
IMG 0745
Na kraju poručio je: "Dragi vjernici, pogotovo vi mladi, čuvajte se! Molite Svetog Antu da vas štiti od zla, da vam u srcu čuva Božji i moralni zakon, da užitak ne bude glavno i jedino mjerilo. Ako rastete u mudrosti i milosti, imat ćete ispunjen život u kojem će i napetost i užitak imati svoje mjesto. Ako budete neodgovorni prema sebi i bezobzirni prema svojim bližnjima, cijena može biti takva da je na početku ne možete ni zamisliti, a kad vidite kolika je doista, onda bude kasno za odustati."

U srijedu, treći dan devetnicu  predmoli fra Tihomir Bazina, pjeva FRAMA, a na temu "Moralnost i vjernost obitelji" propovijeda fra Ante Marić iz Mostara.

IMG 0749


Propovijed fra Mate Logare - 2. večer devetnice - Humac, 05.06.2012.

Dragi vjernici,
   Nije zgodna uloga propovjednika. Ona je slična onoj proročkoj službi u Starom zavjetu koja je znala biti itekako nezahvalna. Iako mi pri spominjanju proroka prvo pomislimo na onoga koji može vidjeti budućnost, Biblija ga ne shvaća tako. Prorok je onaj koji govori u Božje ime, kojega Bog šalje da narodu prenese poruku koja se može odnositi na prošlost, može na budućnost, ali najčešće na sadašnjost. Nezgoda je bila u tome što je poruka obično bila takva da ide protiv prevladavajuće struje. U dobrim vremenima, prorok bi opominjao da blagostanje neće vječno trajati, upozoravao bi narod da se ne zanese i ne uzoholi, da ne zaboravi na Boga jer trenutno nema problema. Tada proroke nisu voljeli zato što su ih optuživali da kvare raspoloženje, da upropaštavaju veselje, da ne dopuštaju ljudima da se opuste i uživaju.
Nasuprot toga, u teškim i mučnim vremenima proroci su bili glasnici utjehe i ohrabrenja, podrške i pomoći, nosili su poruku da Bog svoga naroda nije zaboravio, da će doći izbavljenje. Tada bi im narod predbacivao da su demagozi, da govore bez pokrića, da prodaju maglu. Uvijek protiv struje.
Ne umišljam da smo mi propovjednici ovih devetnica nekakvi proroci, čak i ne znam što je fra Svetozar jučer govorio jer nisam mogao doći, a ne znam ni što će svećenici govoriti sljedećih dana, ali po temema koje imamo mogu pretpostaviti da nam uloga nalikuje proročkoj. Plivanje protiv struje, upozoravanje da se razmisli o onome što je već postalo opće-prihvaćeno i svakodnevno. Za ono što je naopako, možda nećemo reći da je to dobro, ali reći ćemo da je normalno. Danas malo tko i postavlja kao neki kriterij pitanje je li nešto dobro ili zlo, nego je postalo pitanje je li nešto normalno. A to normalno je postalo tako da su televizija, novine i javne ličnosti stalno pomicale granicu dobroga i prihvatljivoga tako da danas gotovo u društvu i ne postoji granica, sve je normalno i dopušteno. Granica dobroga je ostala samo u čovjekovom srcu i njegovoj savjesti ako ju je spreman pošteno pitati. Takav je razvoj povezan uza sve veće opasnosti, uza sve veći rizik da nas valovi zloga i izopačenoga svijeta utope u more vječnog izgubljenja. Upravo smo na početku molili da se to ne dogodi.
Večerašnja nam je tema ovisnost o kocki i klađenju – neodgovornost prema sebi i obitelji. Prije svega, i kocka i klađenje spadaju u dimenziju zabave, a zabava je vrlo važna stvar u čovjekovom životu, jer je povezana sa užitkom i osjećajem užitka. Već stari Rim je imao izreku: panem et circenses, u prijevodu: kruha i igara. Zadaća je cara bila da to osigura ako želi ostati na prijestolju, i carevi su toga bili svjesni. Ako osiguraju narodu da ima što jesti i kako se zabavljati, onda će taj narod moći i kontrolirati.
I danas je slično, ali vjerojatno bi na prvo mjesto danas umjesto kruha došle igre, odnosno zabava. Industrija zabave mjesečno okrene milijarde dolara.
Prvih deset filmova svakog vikenda samo u američkim kino-dvoranama rijetko kad zajedno ima zaradu manju od 150 milijuna dolara. Ako je pak neki hit izbačen, onda samo jedan film zna prijeći 100 milijuna u prvom tjednu. Video igre, zabavni parkovi, moda, i slično također zarađuju jako puno, ali redovito u granicama zakona. Na rubu zakona, a često izvan njega su alkohol, cigarete, kocka i klađenje kao opet veliki izvor zarade, ali i problema. Klađenje nije ništa nova, postojalo je od davnina. Tvrdi jedna legenda da je i naš grb, poznata šahovnica rezultat oklade. Ona pripovIjeda da je kralj Stjepan Držislav dosta ratovao s Mlečanima koji su htjeli osvojiti hrvatsku obalu Jadrana. I u jednom takvom ratu kralj je pao u mletačko zarobljeništvo i bio bačen u zatvor u Veneciji. Mletački dužd dočuo je nakon nekog vremena da kralj Držislav dobro igra šah. Zato mu je uputio sljedeći izazov: ako ga u tri partije šaha pobijedi, bit će oslobođen i može se vratiti kući. Ako izgubi, ostat će rob cijeli život. Držislav je prihvatio izazov i u sve tri partije pobijedio mletačkoga dužda. Dužd je održao riječ i kralj se mogao vratiti kući. Držislav je tada iz zahvalnosti i u sjećanje na taj trenutak uzeo šahovsku ploču kao svoj grb i grb svoga naroda. Povjesničari će od reda reći da je to samo priča, ali i priča pokazuje da se i prije kladilo u velike stvari.    
Zabava je važan dio života. Odmor od svakodnevnoga, razbijanje dnevne rutine, oslobađanje od napetosti i stresa. Čovjeku trebaju stvari koje ga vesele, no treba razlikovati veselje i sreću. Veselje je dobro dok sudjeluje u sreći. Kad izgubi tu dimenziju, onda je postalo nešto nemoralno i neodgovorno. Otiđite na mnoga mjesta gdje se opija mlađarija i vidjet ćete puno veselja, ali malo sreće. I narkomana, pogotovo dok nije došao u kritičnu fazu, droga često čini življim i veselijim, ali ne čini ga sretnim. I kocka i klađenje stvaraju adrenalin, očekivanje, uzbuđenje, bude nadu u dobitak. I baš tu postoji velika opasnost da zabava postane bolest, ovisnost. Kažu da je ovisnost onaj trenutak kada razum i volja izgube kontrolu nad čovjekom. Mislim da je to dobra definicija. Razum govori: nemoj, ne treba ti to, nije u redu. Volja i unutarnji osjećaj odgovornosti kažu: ne želiš to, riskiraš, žalostiš obitelj, sebe dovodiš u probleme, grijeh je, protivi se Božjem zakonu. Ali ima ono nešto jače, nešto što me tjera.
Prije nego što postane ovisnost kocka i klađenje su strasti. U našem osjećajnom životu strasti imaju veoma važnu ulogu. Iako pri spominjanju riječi strast obično na pamet pada žudnja vezana uz spolnost, strast je sve ono što pokreće naše osjećaje. Imamo strast prema automobilima, prema čitanju, prema nogometu, ali i prema piću, cigaretama, kockanju ili klađenju. Ovisno prema čemu nas vuku, strasti mogu biti dobre ili loše. No imaju zajedničku jednu važnu stvar: strasti uvijek traže više. Reći će Sveto Pismo da su strasti kao pijavica: uvijek traže još i više. Nikad neće reći da je dosta.
Zato je važno znati i svoje želje i strasti staviti pod kontrolu, ne samo radi sebe nego i radi svojih bližnjih. Biti odgovoran znači znati se nositi sa posljedicama. Nemoj biti uzrok, ako nećeš moći kontrolirati posljedice. To si dužan i samome sebi i svojim bližnjima.
Kocka i nekontrolirano klađenje mnogu su puta uzrok ne samo razaranja svoje obitelji, nego i krađa, razbojstava, dužničkoga ropstva, utapanja u sve veći krug dugova koje se pokušava rještiti na krivi način, tako da se tone sve dublje. Ovisnost o kocki pripada u kategoriju psihičkih ovisnosti, koje nisu ništa manje opasne od fizičkih. Primjerice, u Zagrebu na Vrapču sa ovisnicima rade dva psihologa i tri medicinske sestre. I njihova statistika kaže da su rezultati terapije jako različiti. Jedna trećina se vrati kockanju u roku od tri tjedna nakon odlaska sa liječenja. Druga trećina se vrati u roku tri mjeseca. Samo jedna trećina uspije trajnije riješiti problem, ili ga barem staviti pod kontrolu.
Patološki su kockari, kažu oni, ovisnici o adrenalinu. Stalno se ide za tim osjećajem uzbuđenja i adrenalina i on postaje jači i od želje za dobitkom. Dobitak postaje važan ne radi zarade, nego samo zato da se može i dalje igrati. Koliko god gubio, čovjek uvjerava sebe da je to prolazna faza koja samo što nije završila, a ako dobije, onda dokazuje sebi da će se to lako ponoviti. Tako ni jedan gubitak nije dovoljno strašan da čovjeka zaustavi jer misli da će ga pokriti sa idućim dobitkom, a ni jedan dobitak nije dovoljno velik da čovjek stane i kaže „dosta je“ nego samo hrani samopouzdanje da se to može ponavljati. Bit postaje igra, a ne novac. Kod klađenja je slično, samo što nešto manju ulogu ima adrenalin, a veću emocionalna nezrelost i umišljenost da poznajem sport dovoljno dobro da ne mogu izgubit, ili da znam sistem koji sigurno dobiva. Doduše, nije oholost uzalud na prvom mjestu među glavnim grijesima.
Zanimljivo je da su kladionice i kockarnice uglavnom oko škola, ciljajući upravo najrizičniju skupinu: mlađariju u pubertetu, koja još nema kontrola nad svojim željama i osjećajima i koji imaju najveću potrebu dokazivanja. Kažu da  je takvih sve više, a to je najgore. Nije isto postaje li netko ovisnik sa 40, ili sa 16. Jer u drugom slučaju je zaustavljen emocionalni i psihički razvoj čovjeka, a energija je usmjerena na užitak u riziku koji će mnoge doći glave kad pištolj ili konop za samoubojstvo ostanu zadnje što je od kamatara ostalo. Kažu amerikanci da alkoholičar kupi viski za 10 dolara, narkoman dozu za 100, a kockar se vraća sa dugom od 10 tisuća. Neumoljiva statistika donosi podatke da je u Hrvatskoj preko 50 000 ljudi ovisno o kockanju, a oko 250 000 na putu da to postane. Pazite da ne postanete dio statistike, jer iza bezličnih brojki kriju se zabrinuta lica, uništene obitelji i upropašteni životi.  
Kod nas ovamo ovisnike valjda niko i ne broji. Ni vlast se nije baš slomila provodeći zakon koji zabranjuje maloljetnicima kockanja. Dok pričam protiv klađenja, i ja bi se moga kladit da upravo maloljetnici čine ogroman dio zarade.  
Kaže Sveto Pismo na jednome mjestu: kakav je čovjek, takvi su mu i prijatelji. Nitko ne voli kritiku, svatko voli podršku. Ali ne trebaju vam prijatelji koji će vas podržavati u onome što ne valja. To će vam vrlo rado učiniti i neprijatelji. Imajte hrabrosti slušati one koji vam žele dobro i kojima je stalo do vas. Imajte hrabrosti biti odgovorni ljudi. Na kraju, ispričat ću vam jedno iskustvo iz vlastitoga života, koje sam znao prepričati i dok sam radio tu u školi.
Svoju đakonsku godinu sam provodio u New Yorku. Jedanput su me prijatelji pozvali da odemo u Atlantic city, grad kockarnica. Pristao sam, išao sam s njima, oni su mi dali i novac za igru. Ušli smo u jedan kasino. Prvo iznenađenje je bilo kad sam u prizemlju ugledao bakice koje igraju u kovanice. Iznenadio se ja vidjevši da babe kockaju. Na drugom katu kod aparata se već nije igralo u kovanice, nego u dolar ili tri dolara. Na trećem katu se igralo od 5 dolara, ali se moglo staviti i da se igra trostruko, dakle u 15 što je povećavalo šansu za dobitak. U jednome trenutku, za manje od pola sata, ja sam izgubio gotovo svih 300 dolara što su mi oni dali. Na kraju se sreća okrenula pa sam ipak bio na dobitku. Ali izlazeći iz kasina, ja nisam mogao vjerovati da sam tako izgubio kontrolu nad sobom. Da sam na ulici izgubio toliko novca, sigurno bi postao živčan tražeći ga. Tamo nisam ni osjetio koliko gubim! Igra i uzbuđenje su potisnuli razum, odgovornost i osjećaj o vrijednosti novca. Prijateljima nisam ništa rekao, ali me pekla savjest cijelo vrijeme dok smo se vraćali kući. Kada su me zvali drugi put da idemo: rekao sam – vama hvala, ali ja radije neću. Jedan od njih je dobacio: zašto ne, izgledalo je da ti se svidilo? Uzvratio sam: I meni se čini da mi se svidilo, pa baš zato neću.
Lako je odoljeti napastima koje nas ne privlače. Treba se znati oduprijeti onome što vuče. Moja kockarska karijera je srećom završila istog dana kad je i počela. Tada sam imao 25 godina i ta me lekcija naučila pameti. Da sam imao 16 ili 17, ne znam što bi se dogodilo, bi li se znao jednako odmaknuti. Nije to iskustvo kojim se ponosim, možda nije ni nešto što bi svećenik trebao pričati, ali ako nekome može pomoći da sam razmisli, onda to vrijedi prenijeti. Zato, dragi vjernici, pogotovo vi mladi, čuvajte se. Molite Svetog Antu da vas štiti od zla, da vam u srcu čuva Božji i moralni zakon, da užitak ne bude glavno i jedino mjerilo. Ako rastete u mudrosti i milosti, imat ćete ispunjen život u kojem će i napetost i užitak imati svoje mjesto. Ako budete neodgovorni prema sebi i bezobzirni prema svojim bližnjima, cijena može biti takva da je na početku ne možete ni zamisliti, a kad vidite kolika je doista, onda bude kasno za odustati.