Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Proslavljen blagdan sv. Ante Padovanskog zaštitnika župe Humac

sv anteCijele noći i današnjeg dana rijeke hodočasnika iz cijele Hercegovine i južne Hrvatske slijevale su se u svetište sv. Ante na Humcu, gdje su se molili svom nebeskom zaštitniku, koje je u okrilju ovog franjevačkog drevnog humačkog samostana okupila ljubav i povjerenje prema Svecu koji, u tajnovitom nacrtu Božje providnosti, ostaje i nakon osam stoljeća učitelj duhovnog života, živi primjer kreposti i svetosti, moćni zagovornik kod Boga. Svet mise slavljene su već od 5 sati ujutro, a svečano misno slavlje predvodio je provincijal hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar,

 a večernju svetu misu zamjenik provincijala dr. fra Miljenko Šteko.

Živeći u vremenu sve veće ekonomske krize i u doba kad mnogi ostaju bez posla, kad se rad mnogih obescjenjuje i kad se često za izvršeno djelo ne dobiva ne samo pravedna nego nikakva naknada, kad društvom u kojem živimo ne vladaju ideje pravednosti, poštovanja ljudskog dostojanstva, solidarnosti, koje se nalaze na gotovo svakoj stranici crkvenog nauka, nego posve suprotne ideje i misli: egoizma, pohlepe, moći, častoljublja, nepravde, bezobzirnosti. Možda je ovo prigoda da upravo danas slaveći sveca cijeloga svijeta sv. Antu koji se svojim životom i svojom riječju zauzimao za najpotrebnije progovorimo o ovoj temi – kazao je u propovijedi provincijal dr. fra Ivan Sesar i nastavio - Ako želimo mijenjati postojeće stanje, a na to smo pozvani, i smanjivati broj socijalno ugroženih u našim sredinama stručnjaci kažu moramo razvijati tzv. kulturu rada. Što znači svi oni koji su na bilo koji način odgovorni za postojeće stanje moraju snažnije, konkretnije, voditi računa o najslabijima, uključiti se u rješavanje pitanja i problema vezanih uz rad: nezaposlenost, zlostavljanje na radu, zaštitu radničkih prava, redovitu isplatu plaća, poštivanje vlastitih blagdana, stvarno poštivanje radničkog prava na odmor, uklanjanje „rada na crno" i uvjeta koji do njega dovode.

Zato smo u ovoj potrošačko-zabavljačkoj kulturi, kulturi nerada koju često opravdamo neisplativosti pozvani naraštaje koji dolaze odgajati za rad i odgovornost prema životu – naglasio je provincijal Sesar koji u svojoj propovijedi također istaknuo kako papa Benedikt XVI. poziva vjernike da se aktivno uključe u današnju društvenu zajednicu, kao i da Crkva traži od svih onih katolika koji se na bilo koji način uključuju u javni ili politički život sredine u kojoj žive da svakodnevno svjedoče dosljednost svoje vjere.

Unatoč različitim poteškoćama ne pokleknimo pred izazovima ovoga našega vremena, vremena velikih neizvjesnosti i svih mogućih kriza i recesija. Ne bojte se u tim životnim borbama i nastojanjima jer nismo sami tu je naš sv. Ante, naš moćni zagovornik kod Boga – zaključio je dr. fra Ivan Sesar svoju propovijed.

Svečanu misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je veliki župni zbor s Humca pod ravnanjem s. Robertine Barbarić, dok je na večernjoj misi pjevao zbor sv. Paškala iz Vitine.


Cijelu propodvijed provincijala dr. fra Ivana Sesara pročitajte ovdje

Cijelu propovijed dr. fra Miljenka Šteke pročitajte ovdje

IMG 1300IMG 1302IMG 1305IMG 1307IMG 1312IMG 1314IMG 1316

IMG 1323IMG 1327IMG 1328IMG 1333