Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Služena sveta misa prigodom 20. obljetnice oslobođenja naših krajeva

Fra velimir veljko anaNaši hrvatski branitelji su prije dvadeset godina oslobodili ovaj zavičajni dio naše Domovine od srpskih i crnogorskih osvajača. Neki su žrtvovali i svoje živote za našu slobodu. Tim povodom je danas, u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Humcu slavljena sveta misa za sve pokojne i žive hrvatske branitelje i za njihove obitelji , koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana Humac fra Velimir Mandić, uz koncelebraciju više svećenika. Prisjećajući se nekadašnjih ratnih borbi, patnji i težnje za slobodom na ovim prostorima, fra Velimir je usporedio patnje našeg naroda s patnjama izabranog izraelskog naroda, te se prisjetio svih poginulih i stradalih branitelja na svim bojišnicama diljem ovih prostora.Sve je glasnije i učestalije razmišljanje određenog broja branitelja - vjernika, zbog ponižavajuće situacije u kojoj su se našli, koji se pitaju – poput Izraelaca u Babilonu – je li Bog s nama?!
Upravo se ovoga časa pokopava tijelo jednoga pokojnog branitelja koji je puna tri dana bio sam na Kupresu u rovu uz raskomadano pokojno tijelo svog najboljeg prijatelja… Obojici im pokoj mu duši! Molimo za njih, molimo za sve pok. branitelje, za ranjene, za bolesne, za zatvorene, za one koji nemaju posla i od čega živjeti, za naše obitelji… - kazao je u uvodu fra Velimir koji se u svojoj propovijedi posebno obratio djeci poginulih branitelja, kazavši kako mogu i moraju biti ponosni na svoje očeve! - te naglasio: Molim vas da ne osramotite obraz i krv svojih očeva!

Fra Velimir je također pročitao nekoliko zapisa iz dnevnika nekih od branitelja, kako bi se prisjetili tadašnjih vremena i teške borbe za oslobađanjem od neprijatelja. Na završetku misnog slavlja, kao dar  humačkog samostana predstavnicima obitelji (suprugama, roditeljima, djeci) poginulih branitelja uručena prigodna grafika sa fotografijama 19 poginulih župljana Župe Humac na bojišnicama u Domovinskom ratu 1991.-1996.  godine.

Cijelu propovijed fra Velimira Mandića izrečenu na misi prigodom 20. obljetnice oslobođenja naših krajeva možete pročitati na linku

IMG 1615IMG 1605IMG 1611IMG 1612IMG 1613IMG 1619IMG 1624IMG 1627IMG 1628IMG 1631IMG 1636IMG 1640