Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Program proslave 20 godina Franjevačke mladeži u BiH

frama 20 humacOd petka, 29. lipnja popodne do nedjelje, 1. srpnja na Humcu (Ljubuški) bit će proslava 20 godina postojanja Franjevačke mladeži – Frame u Bosni i Hercegovini. To će ujedno biti i 1. nacionalni susret Frame u BiH. Susret će započeti okupljanjem framaša, koji će pristizati iz cijele Bosne i Hercegovine, u petak u popodnevnim satima. Istog dana u 18 sati bit će program otvaranja proslave koji će završiti molitvom. Nakon molitve, mladi će se razmjestiti po obiteljima koje će ih udomiti kroz tri dana (u 19:30).U subotu, 30. lipnja program počima u 9 sati jutarnjom molitvom. Slijedit će kratki osvrt na početke Frame u Bosni i Hercegovini. Prisutnima će se obratiti fra Mladen Vukšić, koji je na Humcu (Ljubuški) 1992. osnovao prvo bratstvo Frame u BiH, potom Marija Pezer, jedna od prvih framaša u BiH, te s. Ana Oršolić, sestra franjevka, koja je 1996. okupila mlade u prvo bratstvo Frame u Bosni u Tolisi. Potom će predavanje s naslovom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ održati fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita. Potom će mladi iz Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži govoriti o svom iskustvu života u bratstvima FSR-a i Frame. Nakon svjedočenja svjetovnih franjevaca, uslijedit će razgovor s biskupom fra Markom Semrenom, biskupom mladih, predsjednikom Odbora za mlade pri Biskupskoj konferenciji BiH i pomoćnim biskupom banjalučkim. Razgovarat će o izazovima suvremenog svijeta, novoj evangelizaciji, ulozi mladih u Crkvi, o Franji i franjevačkoj duhovnosti… U 12 sati predviđeno je milenijsko fotografiranje u organizaciji gosp. Šime Strikomana, nakon čega će slijediti ručak i popodnevna pauza. U 15,30 počet će popodnevni dio programa. Predavanje s temom „Gospodine, što hoćeš da učinim?“ održat će fra Sretan Ćurčić, dugogodišnji nacionalni duhovni asistent Frame. Nakon predavanja uslijedit će svjedočenje sestara franjevki i braće franjevaca koji su svoj poziv otkrili živeći u bratstvu Frame. U 17,30 počet će priprava za središnje euharistijsko slavlje koje će početi u 18 sati, a koje predvodi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolita vrhbosanski, u zajedništvu s provincijalima fra Ivanom Sesarom i fra Lovrom Gavranom te svim duhovnim asistentima Frame. Večernji program počima u 20,30 sati a bit će satkan od predstavljanja zadanih evanđeoskih tema, koje pripremaju članovi mjesnih bratstava, koncerta zbora mladih „Prijatelji“ i završit će molitvom pred svetodamjanskim križem.

Nedjeljni program, 1. srpnja, počima u 9 sati jutarnjom molitvom. Nakon molitve, program će poukom, svjedočenjem i pjesmama animirati fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent Frame, i Ana Fruk, međunarodna predsjednica Frame. Svetu misu sa župljanima predvodit će u 11 sati fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, a propovijedat će fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon mise uslijedit će zatvaranje proslave i oproštaj sa obiteljima domaćinima te povratak svojim kućama.

Geslo susreta – proslave je „Usudimo se živjeti evanđelje“. Susret ima i svoju himnu naslovljenu „Usudi se“, za koju je tekst napisao Antonio Musa a glazbu Jozo Mandić. Logo susreta je uradio Marvin Malbašić. Program će se odvijati na platou ispred humačke crkve. U njem će sudjelovati oko 1000 akreditiranih framaša sa svojim duhovnim asistentima koji će biti smješteni po obiteljima, ali će se, pogotovo u subotu i nedjelju, programu pridružiti i većina ostalih framaši iz Hercegovine, kao i dio framaša iz Bosne. Program je otvoren za sve mlade. Na susretu će pjevati zbor hercegovačkih framaša sačinjen od 120 pjevača, članova glazbenih sekcija, a njime će ravnati Luka Rupčić i fra Branimir Novokmet.


Kratka obavijest za obitelji koje primaju framaše:


Sve obitelji koje primaju framaše su pozvane da sudjeluju i na otvaranju susreta koji počinje petak u 18:00h, a preuzimanje framaša organizirat će se u 19:30h (zbog gužve dovoljno je da jedan član obitelji preuzme framaše) po zonama:

Nova crkva: Ljubuški (Frame: Busovača, Visoko, Lepenica, Kreševo, Brestovsko, Mostar, Tomislavgrad, Posuški Gradac, Čerin)
Stara crkva: Humac (Frame: Posušje, Široki Brijeg, Uskoplje, Bugojno, Gorica-Sovići, Rama-Šćit, Kočerin)    
Roza zona: Pregrađe (Frame: Nova Bila, Sarajevo, Sivša)
Plava zona: Crveni Grm, Teskera, Prolog (Frame: Kongora, Drinovci, Livno)
Žuta zona: Gornji Radišići, Mostarska Vrata, Crnopod, Cerno (Frame: Gradnići, Roško Polje)        
Crvena zona: Hardomilje, Bijača, Zvirići, Vitaljina-Staje, Ligat (Frame: Hrv. Nac. Bratstvo, Kiseljak, Bukovica)       
Zelena zona: Lisice, Vašarovići, Grab (Frame: Guča Gora, Ružići)    
Ljubičasta zona: Donji Radišići, Proboj, Vitina (Frame: Vitez, Podhum, Čitluk)