Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Proslava 20 godina Frame u BiH

20 frame humacOd petka, 29. lipnja popodne do nedjelje, 1. srpnja na Humcu kod Ljubuškog održana je proslava 20 godina postojanja Franjevačke mladeži – Frame u Bosni i Hercegovini. To je bio ujedno i 1. nacionalni susret Frame u BiH. Susret je započet okupljanjem framaša, koji su pristizali iz cijele Bosne i Hercegovine, u petak u popodnevnim satima. Program je počeo u 18 sati govorima dobrodošlice i predstavljanjem pristiglih bratstava Franjevačke mladeži. Framaši - barjaktari su sa svojim zastavama napravili malu kolonu. Te večeri na Humcu zavijorilo se oko 40 Framinih zastava, a zaplesalo i zapjevalo oko 800 framaša.

Program je završio molitvom koju je predvodio fra Mato Topić. Nakon prvog dana susreta i upoznavanja, framaši su se uputili obiteljima koje su ih udomile kroz tri dana.
IMG 1750
IMG 1700U subotu, 30. lipnja program je započeo u 9 sati jutarnjom molitvo nakon čega je uslijedio kratki osvrt na početke Frame u Bosni i Hercegovini. Prisutnima se obratio fra Mladen Vukšić, koji je na Humcu 1992. osnovao prvo bratstvo Frame u BiH, potom Marija Pezer, jedna od prvih framaša u BiH, te s. Ana Oršolić, sestra franjevka, koja je 1996. okupila mlade u prvo bratstvo Frame u Bosni u Tolisi. Potom je predavanje s naslovom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ održao fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita. Zatim su mladi iz Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži (Ivana Vidović, Marija Šaravanja, Primorac Trojke, Josip Madžar) govorili o svom iskustvu života u bratstvima FSR-a i Frame. Nakon svjedočenja svjetovnih franjevaca, uslijedio razgovor s biskupom fra Markom Semrenom, biskupom mladih, predsjednikom Odbora za mlade pri Biskupskoj konferenciji BiH i pomoćnim biskupom banjalučkim. Razgovarali smo o izazovima suvremenog svijeta, novoj evangelizaciji, ulozi mladih u Crkvi, o Franji i franjevačkoj duhovnosti…
hum1
U 12 sati u vlakiću s pjesmom "Kad Isus prolazi između nas" framaši su krenuli na milenijsko fotografiranje u organizaciji umjetničkog fotografa Šime Strikomana, (302. Milenijska fotografija na kojoj je oko 800 sudionika uz svećenike i časne sestre). U 15,30 započeo je popodnevni dio programa, na temu „Gospodine, što hoćeš da učinim?“ govorio  je fra Sretan Ćurčić, dugogodišnji nacionalni duhovni asistent Frame, a sada gvardijan na Širokom Brijegu. Fra Sretan je pričao o Frami kada je on bio duhovni asistent, o svom pozivu, kao i mnoge zanimljivosti iz vlastitog iskustva kroz desetogodišnji rad s mladima i framašima. Nakon fra Sretana, pred framaše su stali fra Marin Karačić, fra Mario Ostojić i s. Ivana Pavla Dominković. Govorili su kako su svoj poziv otkrili živeći u bratstvu Frame. A potom je započela priprava za središnje euharistijsko slavlje, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolita vrhbosanski, u zajedništvu s provincijalima fra Ivanom Sesarom i fra Lovrom Gavranom, te sa svim duhovnim asistentima Frame. Kardinal je govorio nadahnut evanđeoskom zgodom o susretu Isusa s bogatim mladićem. Potaknuo je framaše da se ne boje predati Kristu. Podsjetio ih je da je apostola bilo samo 12, a uspjeli su pronijeti evanđelje cijelim svijetom. I vi, zaključio je kardinal, imate tu sposobnost.

P1070756
Večernji program započeo je u 20,30 sati a bit je satkan od predstavljanja zadanih evanđeoskih tema, koje su pripremili članovi mjesnih bratstava, koncerta zbora mladih „Prijatelji“ i završen je molitvom pred svetodamjanskim križem.

Nedjeljni program, 1. srpnja, počeo je u 9 sati jutarnjom molitvom. Nakon molitve, program je poukom, svjedočenjem i pjesmama animirao fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent Frame, i Ana Fruk, međunarodna predsjednica Frame. Svetu misu sa župljanima predvodio je u 11 sati fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, a propovijedao je fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na  kraju misnog slavlja predsjednik organizacijskog odbora fra Josip Vlašić zahvalio se provincimalima fra Lovri i fra Ivanu, gvardijanu i župniku fra Velimiru i fra Ivanu, te članovima organizacijskog odbora u sastavu: Josipa Matić, fra Branimir Novokmet, fra Vjekoslav Milićević, Josipa Vukoja, Josip Madžar, Marijana Bošnjak, Dinko Periša, Mateo Zadro, Tomislav Gašpar, Antonija Bubalo i Luka Rupčić na svemu što su učinili da ova proslava protekne dostojanstveno. Posebna zahvala je upućena obiteljima humačke župe koje su primile framaše. Najavljen novi susret mjesnog bratstva koji će organizirati framaši i franjevci Bosne Srebrene.
P1080220Napomenimo kako je geslo ovog susreta-proslave bilo “Usudi se živjeti evanđelje“, a himna susreta “Usudi se“, autora Antonia Muse - Coke. U programu je sudjelovalo oko 1000 akreditiranih framaša sa svojim duhovnim asistentima, a susret je dodatno uveličao zbor hercegovačkih framaša sačinjen od 120 pjevača, članova glazbenih sekcija, a kojim su ravnali Luka Rupčić i fra Branimir Novokmet.

.IMG 1670