Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Fra Žarko Ilić i fra Viktor Nuić proslavili Zlatnu misu

zlatna misa fra zarkoU samostanskoj crkvi svetog Ante na Humcu u Ljubuškom, dvojica svećenika franjevaca, fra Žarko Ilić i fra Viktor Nuić, proslavili su svoju zlatnu misu – 50. obljetnicu misništva. Uz brojen vjernike , među kojima su bili i rodbina i prijatelji slavljenika, svečano misno slavlje u samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu predvodio je fra Žarko Ilić, a propovijedao fra Mario Knezović, župni vikar u Posušju. U koncelebraciji, zajedno s drugim slavljenikom, fra Viktorom Nuićem, bila su još 24 svećenika, predvođeni humačkim gvardijanom i župnikom fra Velimirom Mandićem i fra Ivanom Borasom.

Slavlju se pridružio i uveličao ga njihov kolega fra Pavo Maslać, koji je došao iz Sjedinjenih Američkih Država i u srijedu će u rodnoj župi Stjepan Krstu proslaviti svoju zlatnu misu. Prije početka slavljeničkog misnog obreda prigodne riječi uputio je gvardijan, čestitao svečarima i istaknuo da je „svaki od njih u potpunosti ugradio sebe u našu Hercegovačku franjevačku provinciju, svaki se na svoj način posve darovao službi Crkvi, Bogu i narodu“.

Fra Žarko je ušao u povijest naše Crkve i našega naroda po zborniku Kršni zavičaj, a fra Viktor po iznimnom doprinosu Crkvi u poznavanju crkvenog prava. Fra Žarko je veliki dio svoga života ugradio u pastoral u Hercegovini, a fra Viktor u administrativnom, umjetničkom, građevinskom i pravnom vođenju naše provincije i Crkve u Hrvata, naglasio je gvardijan fra Velimir.

Nadahnutu propovijed fra Mario Knezović je u cijelosti posvetio svećeničkom pozivu, uzvišenosti i veličini svećeničkog poslanja, ali i odgovornosti, teškoćama i iskušenjima koja pred svećenicima stoje.

Na kraju su se lijepim i prigodnim riječima obratili humački župnik fra Ivan Boras i slavljenici fra Žarko i fra Viktor.

Fra Viktor Nuić i fra Žarko Ilić zaređeni su za svećenike 19. kolovoza 1962. na Humcu. Zaredio ih je biskup dr. Petar Čule.


Ivan Kaleb