Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Tribina u dvorani sv. Ante

fra zlatko spehar vFra Zlatko Špehar, bivši vukovarski gvardijan i župnik imat će tribinu u utorak u dvorani sv. Ante na Humcu. Na tribini će biti prikazan kratki film o Vukovaru. Zatim će fra Zlatko govoriti o ratnim i poratnim godinama u Vukovaru. Tribina počinje u 19 sati. Sve vas pozivamo i očekujemo.

 

 

 Životopis fra Zlatka Špehara

Rodio se 1953. godine. U Brđanima i Adžamovcima je išao u osnovnu školu. U Samoboru je išao u klasičnu gimnaziju Mater et Magistra. Filozofiju je studirao u Rijeci na Trsatu, bogoslovlje u Asizu i Rimu na na papinskom Lateranskom sveučilištu. U Zagrebu i Beču je išao na poslijediplomski studij iz franjevačke duhovnosti i moralne teologije.

Redovničke sakramente je primio 1979. godine. Bio je kapelan u Vukovaru, Osijeku i Virovitici. 1983. je u austrijskom St. Pöltenu vodio Hrvatsku katoličku misiju. U Austriji je ravnao uredom za strance, za Domovinskog rata i poraća je organizirao pomaganje Hrvatskoj i BiH. Nakon što je 16 godina živio i radio u misijama među Hrvatima u inozemstvu, vraćen je 1999. u svoj Vukovar.

Od 1999. bio je gvardijan vukovarski, a poslije je postao župnik hrvatske katoličke župe u Salzburgu. Pastoralni centar Sv. Bono u Vukovaru je građen u njegovoj organizaciji. Radio je na resocijalizaciji djece. Sudjeluje po međunarodnim Justitia et Pax. Članom je Međunarodne komisije za ljudska prava Familia franciscana pri Organizaciji Ujedinjenih Naroda. Zauzima se za zaštitu prava branitelja i njihovih obitelji i ostalih povratnika.

Dobio je mnoga priznanja: Zlatni križ za mir i jedinstvo Europe, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske i medalju Grada Vukovara. Predsjedavao je Skandinavskim ekumenskim franjevačkim danima u Finskoj. U Hrvatskoj franjevačkoj provinciji Sv. Ćirila i Metoda predsjedavao je Vijećem za Pravdu, mir i skrb za sve stvoreno od 1996. godine. Hrvatska ga je vlada imenovala državnim savjetnikom za razvoj i obnovu grada Vukovara.