Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Sretan Božić i nova 2019. godina!

cestitka fratriBožiću, nemoj nas zaobići, kao što si ono morao zaobići Jeruzalem, jer je u njemu živio Herod koji je izdao svoj narod zbog kraljevske isprazne krune i pohlepne vlasti. I zbog Pilata koji će na sudu podrugljivo pitati: "A što je istina!" i hladnokrvno presuditi i Pravedniku: „Na križ ga pribijte!"

 

 

Nemoj nas zaobići kao što si ono zaobišao Jeruzalem, jer je i sveti Hram Božji pretvorio u „špilju razbojničku, trgovačku!" Božiću, nemoj nas zaobići, kao što si morao zaobići svratišta i gostinjce i kuće Betlehemske, jer u njima nije bilo mjesta ni za Josipa tvoga oca, siromašnog radnika iz „prezrenog Nazareta", ni za tvoju majku Mariju koja je bila trudna da te rodi, da po njoj, kao jedan „čovjek od nas", dođeš k nama, „ljudima srca tvrda", i vratiš ljude Bogu živome i pravome, Bogu ljubavi, pravde i mira, da na ovoj zemlji svi „imamo život u izobilju!" Božjem.

 

Božiću, nemoj nas zaobići! Pronađi u nama, u našim dušama, u našim obiteljima i narodu, kao i onoga prvoga Božića, barem špilju neku kamenu, zabitnu, zaboravljenu. Pronađi u nama barem štalu neku, neku slamu i jasle neke u nutrinama našim... Neuredne su i nepometene, hladne i mračne, ali muka i bol i nemir, svakodnevno u njima širom otvara vrata u nadi čekanja i iščekivanja novoga svjetla i topline, pravde i mira ... Mi to Tebe tražimo, Tebe željno čekamo i trebamo, Božiću dragi!

 

Trebamo tvoju Riječ u ovom vremenu, kad ljudske riječi postaju nerazumljive, prazne i varave. Trebamo tvoju Ljubav, kad ljudski zakoni bez ljubavi postaju nepravedni i sramotni. Trebamo tvoju svetu Obitelj, kad se naše obitelji sve više obeščašćuju, raspadaju i ruše, i ostavljaju bolne rane i ruševine u dušama djece i roditelja, naroda, Europe i svega svijeta. Trebamo tebe Boga pravoga, jer bez tebe nema ni čovjeka.

 

Čestitamo ti Božiću, jer vjerujemo da Ti i ove godine dolaziš k nama i među nas. I s tobom Majka tvoja i naša Gospa Marija. I Josip i anđeli i pjesma božična, zanosna: „mir se svijetu naviješta!"

 

Čestitamo Božić i svima vama koji ćete Božiću otvoriti vrata svoje duše, svojih obitelji, prostore svoga življenja i djelovanja. Čestitamo Božić svima vama koji ćete ga iskreno i s ljubavlju primiti, da vam donese mir i radost, strpljenje i ljubav. I da vam pomogne pomesti i ukloniti svu nečistoću, ispraviti sve što je stranputno, zacijeliti sve što je izranjeno i bolno, izgraditi sve što je porušeno. Da vam pomogne pomiriti se, oprostiti, pružiti bližnjemu u nevolji i bolesti ruku pomoćnicu, nesebično i velikodušno, kako je to Božić učinio svima nama. Braćo i sestre, svima vama od srca želimo i kličemo:

 

Sretan Božić i nova 2019. godina!