Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Na Humcu izložene relikvije sv. Ante

relikvije humacSveti Antun možda je najomiljeniji katolički svetac. Zaštitnik je djece, siromaha, zatvorenika, a njemu se vjernici često obraćaju za pomoć pri pronalasku izgubljenih stvari.

Iako je umro mlad, u 36. godini života, i to u 13. stoljeću,

njegova djela i čuda koja mu se pripisuju proslavila su ga nakon smrti.

Talijanski grad Padovu, u kojoj je sv. Antun umro, posjećuju milijuni hodočasnika kako bi vidjeli njegove relikvije, među kojima je najpoznatiji svečev jezik koji je nakon svih stoljeća gotovo netaknut. Mnogi to tumače činjenicom da je sveti Antun bio poznat zbog iznimnog dara propovijedanja i navIještanja Evanđelja, stoga je njegov govorni aparat bio njegovo najsnažnije oruđe.


Relikvije po latinskom, ili moći po hrvatskom, dijelovi su tijela ili odjeće svetaca koje vjernici posebno časte. Tako je u Župu sv. Ante na Humac u petak stigla kost grla i kost rebra ovog sveca u posebnom relikvijaru ili moćniku (spremnik u kojem se čuva i izlaže relikvija).

Riječ je o dijelovima tijela izvučenima iz svečevog groba Papinim dopuštenjem 1981. godine kako bi se s njima moglo hodočastiti po Italiji, Europi i svijetu. Ove moći bit će izložene u crkvi sv. Ante još danas.

Riječ o važnoj relikviji, tj. moćima prvog stupnja. Naime, dijelovi tijela svetaca ubrajaju se u tu kategoriju, dok moći mogu biti i dijelovi odjeće ili predmeta vezanog uz sveca, no one spadaju u drugu kategoriju. Relikvije služe ne kako bi one same bile u centru pozornosti vjernika, već da ih potaknu na usrdnu molitvu svecima za zagovor kod Boga. Relikvije nemaju magijske i iscjeliteljske moći same po sebi i vjernici ih ne bi trebali tako doživljavati.

 

Fotografije pogledajte na facebook stranici Franjevački samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac - Ljubuški