Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Predstva “Snovopriča o životu Petra Barbarića” izvedena na Humcu

snovoprica f“Snovopriča o životu Petra Barbarića” održana je u subotu u staroj crkvi na Humcu u sklopu manifestacije “Ljubuškog ljeta”, a u organizaciji Grada Ljubuškog, Informacijsko edukacijskog društva Herc Info i župe svetog Ante Padovanskog  Humac.

Crkva je bila ispunjena, a publika je u tišini pratila komad koji govori o životu pobožnog mladića rođenog u Šiljevištu u mjestu Klobuk kod Ljubuškog, koji je živio kratko i umro u 23. godini, ali se odmah o njemu počelo govoriti kao o budućem svecu jer je za života zračio dobrotom i pobožnosti.

Kako je u pozdravnom govoru istaknula organizatorica ovog događaja Ana Bubalo, bio je ovo “svojevrsni povratak Petra Barbarića u Ljubuški”. Ovaj rođeni Klobučanin umro je u Travniku, a održavanjem ove predstave, na neki način se “povezalo Bosnu s Hercegovinom i Ljubuški s Travnikom”, kazala je Bubalo zahvalivši don Željku Majiću za organizaciju i gradonačelniku Nevenku Barbariću za pomoć pri realizaciji predstave.

Izveli su je glumci iz Hrvatskog kazališta Travnik, Pozorišta Travnik i Dramske sekcije KŠC Travnik. U predstavi, uz Petra jednu od glavnih uloga igra još jedan Ljubušak, pradjed autora predstave Rusmira Agačevića koji ima ljubuške korijene, po svojoj prabaki Magdaleni Vištici.

“Meni je vrlo bitno što smo mi ovu predstavu imali čast izvesti u Ljubuškom, jer ovo je pravo mjesto. Mi koji jesmo Travničani koji smo svi završili škole tamo gdje je išao Petar Barbarić i tamo gdje je sada njegovo tijelo, ovom predstavom Petra Barbarića vraćamo u Ljubuški, u njegovu kolijevku sa željom da iz te kolijevke krenu najljepše priče među mladima i među odraslima”, rekao je Agačević. On je dodao kako ovo nije klasična predstava, te kako je tekst dosta težak jer je riječ o hagiografiji.

“Teško je napraviti hagiografiju, tu mora sve biti apsolutno točno, ljudi koji su sjedili u crkvi to su sve prepoznali i velikim su pljeskom nagradili”, dodao je Agačević.

Svećenik Vrhbosanske Nadbiskupije don Željko Marić, ravnatelj travničkog Katoličkog školskog centra Petar Barbarić i rektor Nadbiskupskog sjemeništa. rekao je kako su iznimno zadovoljni i ponosni jer je Ljubuški pokazao dušu svojim dolaskom na ovu predstavu.

 

“Htjeli smo kroz ovu predstavu podijeliti sa publikom neke teme, a to su svetost Petrove duše, njegova povezanost s obitelji, pa tu je i tema prijateljstva koje je Petar znao čuvati i širiti. Nekoliko je još značajnih odrednica ove predstave koje mogu biti nadahnuće svima. Petar je bio vedrog duha, mi trebamo danas živjeti svoje vrijeme s radošću, ne bojati se izazova i ne bojati se problema. Petar nam kao vedar duh pokazuje da i mi imamo pravo na radost, da trebamo gajiti odnos prema obitelji, prema svom rodnom kraju. Petar nam ovom predstavom otkriva smisao molitve, smisao vjere, uči nas da ne upadnemo u neke podjele, predrasude i nekakva trpljenja unutar obitelji, unutar naroda i unutar općine. To je jedna predivna poruka i drago mi je da smo je podijelili ovdje sa žiteljima Ljubuškog”, rekao je Marić koji se zahvalio svima koji su podržali ovu predstavu.