Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Zvirićani održali tradicionalnu Zvirićku večer

zvirickaStanovnici sela Zvirići pokraj Ljubuškog održali su svoju tradicionalnu Zvirićku večer. Ove godine bila je 17. po redu i, kao što se događalo svih proteklih godina, okupila je velik broj Zvirićana, domaćih i raseljenih. Susret je počeo svetom misom koju je predvodio fra Ivan Paponja, u koncelebraciji s humačkim župnik fra Ljubom Kurtovićem,

a pjevanjem ju je uzveličala Zvirićka mladež.

Prije dvije godine Zvirićani su blagoslovili spomenik poginulim u drugom svjetskom ratu, poraću i domovinskom ratu te su odlučili da svake godine baš na Zvirićku večer posebno se sjećaju poginulih u drugom svjetskom ratu, u poraću te domovinskom ratu i tako im odaju posebnu počast prinoseći vijenac i svijeću.

Prema riječima Velimira Paponje, predsjednika udruge Zvirićke hrvatske zajednice, ove godine je groblje Sulet dodatno uređeno i prošireno, tako da briga o najvrjednijem spomeniku povijesti nije stala. Zato je tema ovogodišnje Zvirićke večeri upravo groblje Sulet i kršćanska povijest roda i sela.
Groblje Sulet na Zvirićima krije kosti kasnijih predaka, koji se pod Brdo smjestiše, vjerojatno u 18. stoljeću. Stari grobovi na Suletu su bez kićenih spomenika i pismenih oznaka, ali upravo takvi svjedoče o mučnom položaju njihovih pradjedova. Oni zbog siromaštva nisu mogli podizati spomenike. Ali, kada su i mogli, često puta nisu smjeli od turske sile. Danas je Sulet groblje svih pokojnika sela Zvirići. Zato je ono svetinja njihova i jedan od njihovih najvrjednijih spomenika i zapisa kršćanske povijesti.

Nakon mise Zvirićani i njihovi gosti okupili su se na mjesnom malonogometnom igralištu ispred Zvirićke kuće i uz zabavni program proveli ugodnu večer.

Također, bila je to prilikom za zahvalu Gradu Ljubuškom i gradonačelniku Nevenku Barbariću te njegovim suradnicima koji su Zvirićanima uvelike pomogli u uređenju groblja. Isto tako zahvalili su Ministarstvu financija ŽZH na čelu s ministrom Tonijem Kraljevićem na pomoći pri organizaciji Zvirićke večeri.

Kažimo i to, kako već sedamnaest godina uz Zvirićku hrvatsku zajednicu organizaciju dragovoljno pripremaju djeca i mladež iz sela koji također svake nedjelje i blagdana osvježavaju misno slavlje u crkvi.

 

Fotografije pogledajte OVDJE.