Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Sveta misa za pobijene hercegovačke fratre i ostale nevine žrtve ljubuškoga puka

pobijeni humacI ove godine, prema već ustaljenom običaju, u mjesecu veljači na poseban način prisjećamo se pobijenih hercegovačkih fratara od kojih je većina u tom mjesecu in odium fidei (u mržnji prema vjeri) nemilosrdno pogubljena. Tako je i večeras u crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misu za sve pobijene fratre i ostale nevine žrtve, hrabre muževe i žene ljubuškog kraja


, njih 2249 žrtava Drugog svjetskog rata, te 78 branitelja žrtava Domovinskog rata.

 

Danas na prvu nedjelju Korizme sjećanje nas vodi na tragične i krvave događaje koji su se zbili na ovim našim prostorima prije 68 godina. Sjećamo se mučeničke smrti naših pobijenih fratara kao i svih drugih nevinih žrtava koji su većinom stradali upravo u korizmenom vremenu.

Misno slavlje u prepunoj crkvi započelo je procesijskim ophodom. Predvoditelj svete mise bio je fra Ivan Boras, župnik, u sumisništvu s fra Velimirom Mandićem, humačkim gvardijanom,  fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, don Ivom Šutalom, dekanom ljubuškog dekanata, te još dvadesetak svećenika. Misno slavlje svojim lijepim pjevanjem uveličao je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Robertine Barbarić, a svečanosti liturgije doprinijeli su i fra Branimir Novokmet te bogoslovi i franjevački novaci.

U svojoj propovijedi je fra Ivan istaknuo kako je mučeništvo pobijenih fratara postalo sjeme novih duhovnih zvanja u Hercegovini, a mučeništvo naših djedova i očeva sjeme novih obitelji u kojima se rađaju novi naraštaji koji žive njihovu kršćansku vjeru. Fra Ivan je u propovijedi citirao natpis na spomeniku jednog hrvatskog stratišta: "Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti i mi ćemo ga držati" – u potpisu: "Vaši pradjedovi".

Narod koji ima svoje mučenike, narod je jaki, narod je odabrani. Jer snaga mučeništva jamstvo je njegova trajanja i zalog njegova opstanka u svim kušnjama.  A mi ih imamo i previše, jer zemlja je puna kostiju mučenika  naših i nebo puno duša njihovih – zaključio je fra Ivan.