Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

FOTO: Metkovčani izveli "Muku Gospodinovu" na Humcu

muka izvedenaGlumci amateri iz župe Sv. Ilije sinoć su pred prepunom starom crkvom sv. Ante na Humcu izveli predstavu „Muka Gospodina našega Isusa Krista“. Premda amateri nimalo se nisu razlikovali od profesionalaca, posebno su to osjetili oni koji su pozorno pratili tijek predstave.
Njih pedesetak - sa tehničkom ekipom, među kojima su srednjoškolci, vjeroučitelji, profesori i nastavnici predvodio je župnik župe sv. Ilije iz Metkovića fra Petar Gulić

, koji je gledatelje uveo u predstavu koja je nastavak tradicije mladih franjevaca sa bogoslovije u Makarskoj, generacije kojih su igrale ovu predstavu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.
Dramski prikaz koji obuhvaća posljednje dane Isusova života počinje razgovorom s učenicima, slijedi posljednja večera, nastavlja se Isusovim uhićenjem i odvođenjem pred židovsko vijeće, suđenjem pred Pilatom te razapinjanjem na križ. Dvadesetak mladih glumaca odigralo je poletno povjerene im uloge a među njima se posebno ističu: Nikola Družijanić (Isus), Mario Mijić (Petar), Drago Paponja (Juda), Tomislav Medak (Kaifa), Nikola Grmoja (Ana), Ivan Menalo (Pilat) i Jure Erjauc (rimski satnik).
Humački župnik fra Ivan Boras koji se prisjetio prošlotjedne plodonosne duhovne obnove u Godini vjere koju je na Humcu ima o fra Zvjezdan Linić, zahvalio se gostima iz Metkovića koji su uprizorili muku i kazao: Ovo je poruka a i spoznaja da se ovo nije dogodilo samo u Isusovo vrijeme i danas svi mi svojim nedjelima sudimo i osuđujemo Isusa kao onda Pilat. Neka ovo bude poticaj da u ovo sveto korizmeno vrijeme uputimo svoj vapaj nebeskom Ocu da nam se smiluje i oprosti kako bismo u miru i radosti proslavili blagdan Uskrsnuća, ne samo Kristova nego i našega.

FOTOGALERIJA