Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Pjevači pokazali zavidne glasovne mogućnosti, domaćini oduševili

ssusret zborova 1Da zborsko pjevanje u BiH ima svijetlu budućnost te da iz godine u godinu zborovi i pjevačke skupine bilježe značajan napredak pokazalo se na ovogodišnjem Susretu zborova koji je u nedjelju održan u staroj crkvi sv. Ante na Humcu.

Susret koji promiče kulturu i vrijednosti zborskog pjevanja organizirala je Udruga hrvatskih amaterskih kulturno - umjetničkih društava u BiH i Hrvatska kulturna zajednica FBiH, a okupio je sedam pjevačkih skupina. Svaka od njih se predstavila s dvije pjesme i pokazala zavidne glasovne mogućnosti.

Nastupi

Zbor „Benedikt“ iz župe sv. Mateja u Mostaru izveo je skladbe „Tollite hostias“ i „Ave Maria“, zbor „Nikola Šop“ - HKD Jajce za ovogodišnji susret izabrao je pjesme „Oj ti dušo duše moje“ i „Oči u oči“, dok je muška klapa „Trs“ otpjevala „Tebe tražim Bože moj“ i „U tišini na oltaru“. Zbor sv. Cecilije iz župe sv. Petra i Pavla Mostar nastupio je sa skladbama „Božji smo narod“ i „Ti si Petar“, a vokalna skupina „Lampoši“ iz Travnika izvela je hrvatski tradicijski napjev  „Igra kolo“ te izvorni napjev „Žetelačka“. Zapažen nastup imali su domaćini  - Mješoviti župni zbor „Sv. Ante“ s Humca i muška klapa „Benedictus“. 

Zboraši su otpjevali tri skladbe  „Ave Maria“, „Gospe ribara, težaka“ i „Tvoja zemlja“, a klapa „Marijo majko“ i „Pred Tobom, Bože“.  

Nastupe su pozorno pratile mag. art. Katja Krolo – Šarac i dr. sc. Marina Bazina. One su iznijele svoja zapažanja o izvedbama, a kako saznajemo, domaćini su dobili čistu peticu i pohvale za besprijekoran nastup. 

Zahvala zborašima

„Zahvaljujem Bogu na ovim divnim ljudima iz humačkog župnog zbora koji se s radošću odazivaju na probe i s ljubavlju i žarom pjevaju na nedjeljnim liturgijskim slavljima. Zadaća jednog župnog zbora je prvenstveno animirati liturgijsko pjevanje nedjeljom, a ovi pjevači, osim toga, redovito organiziraju koncerte duhovne tematike o Božiću, u korizmi i tijekom devetnica sv. Anti, zaštitniku župe. U iduću nedjelju ćemo u Dubrovniku u crkvi Male braće na Stradunu ponoviti koncert Gospi u čast „Zdravo, Zvijezdo mora“ kojeg smo nedavno izveli u našoj crkvi na Humcu povodom listopada, mjeseca posvećenog Majci Božjoj“, kazao je za naš list prof. Zdenko Vištica, voditelj humačkog župnog zbora.

Kao članica organizacijskog odbora i stručnog povjerenstva Susreta zborova u organizaciji UHAKUD u BiH i Hrvatske kulturne zajednice FBiH, i dr. sc Marina Bazina ima pohvalne riječi za ovo glazbeno druženje.  

 

„Sve je proteklo u lijepu raspoloženju i na visokoj umjetničkoj i stručnoj razini. Kao što sam rekla i na samom Susretu, ali i kroz čitavu promociju, program nije bio natjecateljskog karaktera, a cilj samog Susreta je poboljšanje kvalitete rada zborova, klapa i sastava. Mogu reći da smo to čuli i osjetili veliko poboljšanje i napredak u radu zborova i sastava koji su sudionici ovog događaja već nekoliko godina. Nadam se kako će pozitivna iskustva i dobivene savjete ovogodišnji sudionici podijeliti sa svojim kolegama te da ćemo na idućem Susretu, kao i dosad, imati jednako dobar odaziv. Zajednička pjesma sudionika nakon Susreta i nasmiješena lica zasigurno su najbolji pokazatelj kako je čitav Susret protekao“, istaknula je dr. sc. Marina Bazina, tajnica UHAKUD u BiH.

Kažimo i to kako su na kraju službenog dijela programa dodijeljene zahvalnice voditeljima zborova, a druženje pjevača je nastavljeno uz prigodan domjenak i obilazak prostorija humačkog samostana.

Piše: Antonela Marinović Musa

 

 

Fotografije pogledajte na facebook stranici Franjevački samostan i Župa sv. Ante Padovanskog Humac - Ljubuški