Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Sprovod fra Ljube Vlašića

sprovod ljvU petak, 26. travnja 2013., na Novom groblju na Humcu, u fratarsku grobnicu sahranjen je fra Ljubo Vlašić. Fra Ljubo je preminuo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, nakon teške bolesti, u četvrtak, 25. travnja u 72. godini života, 51. godini redovništva i 44. godini svećeništva.


Pokojnikovo tijelo bilo je izloženo u crkvi u petak od 9.00 sati.Sprovodni obredi započeli su u 16 sati u samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu sv. Misom zadušnicom. Misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal, u koncelebraciji s fra Velimirom Mandićem, gvardijanom, don Željkom Majićem, generalnim vikarom te još 62 svećenika. Provincijal je u homiliji izrazio sućut obitelji i rodbini pokojnog fra Ljube, te Bogu zahvalio za sve dobro koje je fra Ljubo kao svećenik učinio, naviještajući i slaveći svete sakramente u župama u kojima je djelovao te je dodao da one ljudske slabosti, koje svi nosimo, pere krv Jaganjčeva po kojoj jedino postajemo čisti. „U ovom času ovoga iznenadnog rastanka od subrata i svećenika fra Ljube, ne mogu pronaći ništa prikladnije nego pogled svakoga od nas usmjeriti na križ Isusov. Križ koji skuplja i sažima sve naše slabosti, boli i smrti - one koje dolaze po nekom redu oslabljena tijela ili ovako iznenadne. Križ nam, osobito u ovom uskrsnom vremenu, pomaže shvatiti ono o čemu je sveti Franjo govorio, pomaže otvoriti oči za onu drugu dimenziju, za dimenziju vječnosti u koju je naš fra Ljubo već ušao.“
Na kraju misnog slavlja od pokojnog fra Ljube oprostili su se don Željko Majić u ime Ordinarijata, fra Željko Grubišić u ime rodne župe Gorica te fra Velimir Mandić, humački gvardijan. Fra Velimir je opisao posljednjih nekoliko dana fra Ljubina života na Humcu te one koje je proveo u mostarskoj bolnici i zahvalio osoblju SKB Mostar koje se svesrdno brinulo o njemu, kao i osoblju iz Doma Zdravlja u Ljubuškom.
Nakon govora i misnog blagoslova, provincijal je izmolio posljednje preporuke za pokojnika i blagoslovio lijes. Novaci su ponijeli križ, sliku i cvijeće, fratri i rodbina lijes, te se povorka svećenika, fratara, časnih sestara i naroda uputila ka groblju.
Nakon blagoslova groba lijes je uz pjesmu Kraljice neba spušten u fratarsku grobnicu na Novom groblju na Humcu.       

 

FOTOGRAFIJE

U četvrtak, 25. travnja, u poslijepodnevnim satima u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, nakon teške bolesti, opremljen svetim sakramentima, preminuo je fra Ljubo Vlašić, rođen 1942. godine. Fra Ljubo je preminuo u 72. godini života, 51. godini redovništva i 44. godini svećeništva. Obnašao je službe župnog vikara, župnika i misionara za Hrvate u Švicarskoj. Posljednjih deset godina života proveo je u samostanu sv. Ante na Humcu.
Fra Ljubo je bio  župni vikar u Konjicu od 1970. do 1972.
Župni vikar u Tomislavgradu od 1972 do 1974.
Tajnik Naših ognjišta od 1973.-1976.
Župnik u Seonici od 1978. do 1984.
Misionar u HKM u Baselu, Švicarska od 1984. do 1991.
Župni vikar u Drinovcima od 1992. do 2000.
Župni vikar u Veljacima od 2000. do 2003.
Župni vikar na Humcu od kolovoza 2003. do smrti.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!