Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Crkvu na Humcu dobila novi oltar

oltar novi Idejno rješenje oltara za novu crkvu na Humcu napravio je akad.kipar Ilija Skočibušić iz Tomislavgrada koji je diplomirao kiparstvo 2004. godine na ALU u Širokom Brijegu u klasi prof. Nikole Vučkovića. Izlagao samostalno i na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je više javnih dijela.

Radi kao asistent na ALU u Širokom Brijegu i kao profesor u Gimnaziji u Tomislavgradu.

 

Ovaj nadareni mladi čovjeka svojim je rukama oplemenio mnoge radova u Mostaru, Masnoj Luci, Humcu, Ljubuškom, Tomislavgradu,Tuzli i mnogim drugim mjestima.

 

Budući da pripadamo narodu koji je svoju odanost Kristu često kroz povijest morao svjedočiti žrtvom vlastitog života, odlučio sam da u ovom oltaru sjedinim žrtvu našega naroda s Kristovom žrtvom", kazao je akad.kipar Ilija Skočibušić i objasnio kako je oltar podijelio na tri dijela: "U sredini dominira kameni dio koji na sebi ima zoomorfni simbol Jaganjca Božjeg (Krist središte). S lijeve strane nalazi se, u aluminiju urađeno, veliko mnoštvo predvođeno sv. Nikolom Tavelićem. To mnoštvo predstavlja našu braću i sestre koji su podnijeli mučeništvo u vrijeme turskog zuluma. Dok se s desne strane, također urađeno u aluminiju, nalazi veliko mnoštvo predvođeno blaženim Alojzjem Stepincem. Ovo drugo mnoštvo predstavlja braću i sestre mučene i ubijane za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.Obadvije grupe su prikazane u klečećem položaju okupljene oko Jaganjca".