Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Razumijevanje i međusobno poštovanje održavaju brak

brak2013Misa zahvalnica za bračne parove koji slave 25. i 50. obljetnicu braka održana je u nedjelju 26. svibnja u župi svetoga Ante Padovanskog na Humcu.

Misno slavlje predvodio je humački župnik fra Ivan Boras, a na misi je slavilo 13 bračnih parova. Zlatni jubilej - 50. obljetnicu braka slavilo je 5 parova: Stipe i Mila Paradžik, Mile i Vila Sabljić, Drago i Mila Hrstić, Jozo i Veselka Primorac, Bariša i Marija Jelčić, a srebrni jubilej - 25. obljetnicu braka proslavili su: Vjekoslav i Dijana Herceg, Srećko i Stana Šiljeg, Gojko i Fila Dodig, Ljubomir i Ljubica Leko,Ivan-Zoran i Katica Tolj, Stipe i Venka Jelinić, Ante i Dragica Mandić, Mate i Vesna Ćavar.

Ovakva okupljanja imaju cilj s jedne strane dati Bogu hvalu za prijeđen zajednički život, moliti za sretnu budućnost, a mladima ovakva pohvala bračnoj ljubavi i vjernosti služi kao poticaj i ohrabrenje prihvatiti Božji naum o braku i obitelji.

Misno slavlje predvodio je humački župnik fra Ivan Boras. Evanđelje i cijela župnikova propovijed bili su u znaku vrijednosti i značenja braka i bračnog života…
“Do koje granice ljubav među bračnim drugovima može biti? To se ne događa preko noći već iz dana u dan trebamo obogaćivati bračnu ljubav. Mnogi zamjeraju muškarcu što pomaže svojoj ženi, nazivaju ga 'papučarom' ali ako jedno drugome nećete pomagati bez toga nema braka. U sitnim stvarima su prave vrijednosti i u njima se pokazuje ljubav među supružnicima, poručio je fra Ivan.  
U razgovoru sa bračnim parovima koji su obilježili 50. godina zajedništva pitali smo ih za recept mladim bračnim parovima za dugačak brak. Odgovori većine njih bio je slušati ženu, i to što god možeš više, po njima to je pravi recept da izdržiš 50 godina.
“Ako se sluša ženu, može se i 60 godina doživjeti, a bez toga nikako. Na ženi su tri 'ćoše' kuće, a na čovjeku samo jedna, kazali su nam bračni partneri koji su sa svojom boljom polovicom uspjeli dočekati pola stoljeća. Mlađi parovi oni koji su proslavili 25 godina svog zajedničkog života kazali su nam da je razumijevanje, strpljenje, te međusobno poštovanje ono što danas pored mnogo truda i ljubavi može održati brak.
“Strpljenje, poštovati i podnositi jedno drugo, to je najvažnije, a ljubav brzo prođe. Brak i život prođu brzo s toga je važno uzdati se u Boga i sa puno ljubavi i vjere živjeti i dobre i loše trenutke u životu, kazali su nam bračni parovi koji su slavili 25 godina braka. Slavlje se nastavilo u ugodnom i toplom ozračju u krugu obitelji.