Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

SV. ANTE PADOVANSKI: Humac, 4. - 13. lipnja 2013.

humac ante2013 Duže od cijelog jednog stoljeća u svetište na Humcu se slijevaju tisuće i tisuće vjernika sa svih strana naše Hercegovine i južne Hrvatske, kako bi po uzoru na sv. Antu oživjeli svoju vjeru, osmislili svoj vjernički život, kako bi se nadahnuli ljubavlju prema dragom Bogu i svom bližnjemu!
Na kraju mise bit će blagoslov nabožnih predmeta. Donosimo raspored tema i predvoditelje devetnica.  Misu uočnicu predvodi mons. Ratko Perić, mostarski biskup, a svečanu svetu misu za svečev blagdan fra Jozo Ćirko, splitski dominikanac.

 

Sveta ispovijed počinje u 17:00 sati, devetnica i sv. misa u 18:00 sati.

Utorak, 4. lipnja 2013.
Tema: Vjerujem u Boga Oca svemogućega stvoritelja neba i zemlje
Predvoditelj: fra Ljudevit Lasta, slanski župnik i gvardijan
Predmolitelj: fra Drago Vujević
Pjeva: Zbor mladih Frame pod ravnanjem Luke Rupčića
 
Srijeda, 5. lipnja 2013.
Tema:Vjerujem u Isusa Krista Sina Božjeg
Predvoditelj:fra Ivan Landeka, župnik na Posuškom Gracu
Predmolitelj:fra Branimir Novokmet
Pjeva: Mali dječji zbor "Radost" iz Ljubuškog pod ravnanjem s. Slavice Šimović

Četvrtak, 6. lipnja 2013.
Tema:Vjerujem u Duha Svetoga
Predvoditelj:fra Milan Lončar, posuški župnik
Predmolitelj:fra Vlado Buntić
Pjeva: Veliki zbor sv. Kate iz Ljubuškog pod ravnanjem fra Tihomira Bazine
 
Petak, 7. lipnja 2013.
Tema: Vjerujem u svetu Crkvu katoličku
Predvoditelj:fra Miro Šego, čitlučki župnik
Predmolitelj: fra Tihomir Bazina
Pjeva: Zbor mladih sa Zvirića
 
Subota, 8. lipnja 2013.
Tema: Vjerujem u općinstvo svetih
Predvoditelj: fra Mate Logara, drinovački kapelan
Predmolitelj: fra Vlado Lončar
Pjeva: Zbor mladih Frame pod ravnanjem Luke Rupčića
 
Nedjelja, 9. lipnja 2013.
Tema: Vjerujem u oproštenje grijeha
Predvoditelj: fra Dario Dodig, čerinski župnik
Predmolitelj: fra Tomislav Sablje
Pjeva: Mali dječji zbor "Ljiljani sv. Ante" pod ravnanjem s. Robertine Barbarić
 
Ponedjeljak, 10. lipnja 2013.
Tema: Vjerujem u uskrsnuće tijela i život vječni
Predvoditelj:fra Ivan Marić, ružićki župnik
Predmolitelj:fra Slavko Soldo
Pjeva: Veliki zbor sv. Kate iz Ljubuškog pod ravnanjem fra Tihomira Bazine
 
Utorak: 11. lipnja 2013.
Tema: Življenjem vjere ostvarujemo na zemlji, ljubav, mir ... i duhovna zvanja
Predvoditelj: fra Stanko Mabić, postulantski odgojitelj u Mostaru
Predmolitelj: fra Velimir Mandić
Pjeva: Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem s. Robertine Barbarić

Dobrovoljno darivanje krvi od 9 do 12 sati u prostorijama samostana.
 
Srijeda, 12. lipnja 2013. – Uočnica
Predvoditelj: mons. Ratko Perić, mostarski biskup
Predmolitelj: fra Ivan Boras
Pjeva: Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem s.Robertine Barbarić
Nakon liturgijskog slavlja, bit će blagoslov djece i roditelja.
 
Svetkovina svetog Ante četvrtak, 13. lipnja 2013.
Svete mise su: u 5, 6, 7, 8, 9 sati.
Svečana sveta misa je u 11:00 sati
Predvoditelj: fra Jozo Čirko, splitski dominikanac
Pjeva: Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem s. Robertine Barbarić
Večernja sveta misa je u 18:00 sati
Predvoditelj: fra Jozo Čirko, splitski dominikanac
Pjeva: Veliki župni zbor sv. Paškala iz Vitine

Prospekt SV ANTE 2013

 


Dragi župljani!
Poštovani štovatelji svetog Ante Padovanskoga!
U vremenu ekonomske krize, koja je nekoliko zadnjih godina zahvatila cijeli svijet, spremamo se proslaviti našeg nebeskog zaštitnika sv. Antu Padovanskoga. Dok se cijeli svijet vrti oko samoga sebe tražeći rješenje ekonomskoj krizi, u isto vrijeme duhovna i moralna kriza duboko zahvaća čovjekovo srce i ostavlja trajne posljedice na njegov obiteljski, društveni i vjerski život. Tako ona ostaje nekako po strani, zaboravljena. Da nije bilo duhovne i moralne ne bi bilo ni ekonomske krize. Kao da se bojimo o njoj javno promišljati i govoriti.

Upravo papa Benedikt XVI. (sada papa u miru) želi ukazati na krizu vjere i morala proglašavajući Godinu vjere koju je započeo svečanim slavljenjem u Rimu 11. listopada 2012. godine. Za tu prigodu papa je razaslao diljem svijeta Apostolsko pismo „Porta fidei“ – Vrata vjere. U tom pismu, prije svega, želi dati smjernice kršćanima diljem svijeta kako u Godini vjere pobuditi u svima nama nadahnuće da ispovijedamo vjeru obnovljenim uvjerenjem, s pouzdanjem i nadom. Papa nas poziva da se poput Samarijanke, iznova uputimo izvoru žive vode za kojom žeđa svako ljudsko srce.

Ponovno otkrivanje puta vjere, otkrivanje je važnosti pustinje kroz koju nam je proći ako želimo pronaći novi život. Ne radi se o stvarnoj pustinji, nego o pustinji ljudskog srca i prelijepoj biblijskoj slici prema kojoj je pustinja mjesto smrti i straha, bila mjesto susreta s Bogom, mjesto novog života. Poput izraelskog naroda koji je morao proći pustinjom kako bi se u njoj susreo sa svojim Bogom, tako i mi danas moramo proći pustinjom vlastitog srca da bismo se susreli s Bogom i u susretu s Njim ponovo rođeni u vjeri i ljubavi započeli novi život, koji će biti život življenja i svjedočenja vjere. Danas nam je potrebno korjenito obraćenje da bismo mogli živjeti i svjedočiti svoju vjeru.

Današnjem čovjeku koji je bombardiran raznoraznim informacijama potreban je navještaj vjere životom i osobnim svjedočanstvom u kojemu će se vječna Božja Riječ iznova utjeloviti. To je poziv i zadatak svakog kršćanina i vjernika.

Pred nama je Devetnica sv. Anti, svecu cijeloga svijeta, koji je svojim životom po vjeri zaslužio oznake svetosti. Kroz ovogodišnju Devetnicu molit ćemo sv. Antu da nas zagovara kod nebeskog Oca da nam umnoži vjeru. Stoga smo kao temu Devetnice za naše razmišljanje o vlastitoj vjeri uzeli apostolsko Vjerovanje. Kroz devet dana i naši propovjednici će nas poticati svojim propovijedima da odvažno živimo  svoju vjeru. Ovo je prilika da se u molitvi i sabranosti upitamo kakva je naša vjera? Je li naša vjera živa ili je umrla? Možda je na izdisaju!?

Vrijeme Devetnice je i vrijeme milosti za našu župnu zajednicu kada svatko od nas ima zadatak oživotvoriti svoju vjeru, ponovo zaživjeti obećanja koja smo jednom dali Bogu, usmjeriti svoj život prema njegovoj volji. Moramo imati na pameti da je vjera dar Božji i s tim darom trebamo postupati odgovorno. O tom daru nam ovisi spasenje naše duše.

Iz dana u dan, prateći medije i živeći među ljudima, vidimo da je danas u 21. stoljeću svijet u kojem živimo, svijet koji ne poznaje Boga, a i sam čovjek se odmetnuo od njega, a time se otuđio i od svog bližnjeg i od samog sebe.

Molitva je hrana našoj vjeri. Bez molitve nema vjere, a bez vjere nema ni molitve. Zapitajmo sami sebe koliko i kako molimo? Nama, starijima, vjeru su prenijeli i usadili naši roditelji. Koliko smo danas mi sposobni prenijeti i usaditi vjeru mladim naraštajima koji dolaze ako nema obiteljske zajedničke i osobne molitve, ako nema sudjelovanja u euharistijskim slavljima i primanju sakramenta?! Onda nam se zaključak nameće sam od sebe što ćemo dati mladima. Ako nešto nemaš, to ne možeš dati. Vjera mora biti odgovorna. Ona mora biti cjelokupni život vjernika.

Nekada se u našim obiteljima govorilo kako se vjera prenosi s koljena na koljeno. Danas, nažalost, to ne možemo reći. Sve više nas koji se nazivamo kršćanima ne zanima ni molitva ni pobožnost, a sv. misa i ostali sakramenti koji su najveće bogatstvo crkve opslužuju se više iz običaja nego iz potrebe da oživi Duh. Tako nam vjera sve više postaje tradicija, a crkva se sve više shvaća kao „servis stanica“ u koji navraćamo kada nam treba usluga od predstavnika crkve.

Uvjereni smo da u ovoj Godini vjere shvaćate potrebu za posvećivanjem pozornosti življenju života po vjeri. Nemojmo oslanjati svoj život na ono što je nesigurno i prolazno, nego na moć Božje ljubavi koja je u nama.

Krenimo čvršće i oduševljenije putem vjere koji vodi k cilju. Nastojmo s novim oduševljenjem uživati u Božjoj riječi na nedjeljnim liturgijskim slavljima i svakodnevnom čitanju Svetog pisma.
 
Neka nam dani Devetnice budu vrijeme u kojem ćemo svoj duh više hraniti Božjom ljubavlju koja nam je objavljena u Svetom pismu. Imajući na umu da nas je On otkupio Krvlju svoga Sina, hodimo u toj vjeri i zahvalnosti za dar spasenja. Živeći ljubav prema Bogu i bližnjima, neka naša vjera svijetli u djelima ljubavi, milosrđu, međusobnom prihvaćanju i praštanju. Neka dani ove Devetnice sv. Anti u Godini vjere, budu radosni dani življenja duboke vjere i nesebične ljubavi.

Pozivamo Vas sve na ovu svojevrsnu duhovnu obnovu, da obnovimo svoju vjeru, da bismo mogli poći u svoje obitelji i svoja radna mjesta kao Kristovi svjedoci, svjedočeći ljepotu svoje vjere.

Svima Vama želimo obilje Božjeg blagoslova i zagovor nebeskog zaštitnika sv. Ante!

Vaši:
fra Ivan Boras, župnik
fra Velimir Mandić, gvardijan