Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Prvi dan Devetnice sv. Anti

devetnica 2013-1Večerašnjim misnim slavljem počele su Devetnice svetom Anti na Humcu. Zbog lošeg vremena i kiše koja je skvasila postavljene klupe misa je bila u novoj crkvi, a veliko mnoštvo štovatelja sv. Ante ostalo je ispred crkve i vanjskog oltara. Molitvu devetnice predmolio je fra Drago Vujević, pjevanje Zbor Frame pod ravnanjem Luke Rupčića, a svetu misu predvodio je fra Ljudevit Lasta župnik i gvardijan u franjevačkom samostanu u Slanom.
Tema ovogodišnjih propovijedi na devetnici je Apostolsko vjerovanje, pa je tako fra Ljudevit prvi dan imao propovijed na temu „Vjerujem u Boga Oca svemogućega stvoritelja neba i zemlje“.
Fra Ljudevit koji je svoje mlade svećeničke dane proveo u humačkoj  župi od 1974-1980., u propovijedi se upitao čemu nam naše kuće, naši strojevi, aparati, automobili, vikendice ako u njima nema Boga i ako izgubimo dušu.  Prisjetio se stihova koje su naši stari znali lijepo zapjevati uz gangu i bećarac:  „Ne bi svoje pogazio vire za dolare Amerike cile„, to znači biti vjernik, to znači biti kršćanin ustvrdio je fra Lasta.
Na samom kraju mise fra Ljudevit predao je zahvalu i priznanje koje je općina Dubrovačko primorje kojoj pripada i Slano povodom proslave dana općine 21. svibnja 2013. godine za iskazanu humanost prilikom zbrinjavanja prognanika iz Slanoga i okolice u listopadu 1991. godine dodijelila franjevačkom samostanu Humac. Nagradu je preuzeo gvardijan fra Velimir Mandić, koji je u to vrijeme 1991. bio humački župnik, prisjetivši se tih vremena zahvalo prvenstveno župljanima koji su velikodušno prihvatili prognanike.    
U srijedu, drugi dan devetnice, propovijeda i predvodi fra Ivan Landeka, župnik na Posuškom Gracu na temu Vjerujem u Isusa Krista Sina Božjeg.