Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Proslavljan blagdan sv. Ante

SV ANTE H13Za blagdan svetog Ante prema Humcu najvećem hercegovačkom svetištu ovoga sveca i jučer su se slijevale rijeke automibila i hodočasnika iz cijele Hercegovine, ali i južne Hrvatske, moleći i zazivajući pomoć u kršćanskome puku omiljenog sveca.

Svete mise bile su u 5, 6, 7 i 9 te svečana u 11 i večernja u 18 sati. Svečano misno slavlje predvodio je poznati splitski dominikanac fra Jozo Čirko,  u koncelebraciji humačkog gvardijana fra Velimira Mandića i župnika fra Ivana Borasa, a pjevanjem je uzveličao Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem s. Robertine Barbarić.

Fra Jozo Čirko rođen je 1973. u Rašeljkama kod Tomislavgrada na obali Buškog jezera, a 1995. ušao je u dominikanski novicijat. Nakon što je diplomirao, odlazi u Madrid studirati španjolski jezik i pastoralno raditi s ovisnicima i beskućnicima. Za svećenika je zaređen 2000. i od tada u Splitu radi najviše s mladima, vodi VIS Dominik a posebno je poznat po trudu i brizi za one koji su odbačeni od društva i najpotrebniji su ljudske bliskosti.

Mnogi od nas smo kao djeca izgubljeni u katakombama, često i ne znamo više što je dobro, a što zlo. Uznemireni smo životom, uznemireni smo svijetom u kojem živimo gdje je moć sebičnosti i zla tako duboka i tako mračna. Stupamo po tvrdom tlu mraka ne znajući više uopće čije stope slijediti. Salijeću nas bolesti, nerazumijevanja, laži... Koliko se samo puta u životu upitamo: 'Pa Bože, zašto?' Naš je život satkan od jako čudnih faza i doživljaja. Život nekada doživljavamo kao krah, kao da su nam sve lađe potonule kao da zlo i nedaće trijumfiraju nad ovim ljudskim životom. I u takvim stanjima skoro je teško vjerovati i u što. Teško je vjerovati u vrijednosti ljudskosti, čak nam to izgleda i nemoguće. Tada padamo u pesimistička starija ine vjerujemo u bolje sutra. To su ti tamni trenuci kada nam izgleda da nemamo nikakve vjere ni božanske ni ljudske. S druge strane, postoje trenuci snažnog iskustva kada naša vjera plane kao buktinja i tada nam postaju istinite Isusove riječi da vjera premješta i brda. Vjera, nada i ljubav nadilaze naše nemoguće situacije i nemoguće prepreke.  Istinska otvorena vjera čovjeku otvara oči. Vjera ne zasljepljuje kao što su nas to učili u onim vremenima ali i dan danas neki pokušavaju uvrtiti ljudima u glavu kao je vjera opijum za  narod. Vjera ne zasljepljuje nego vjera prosvjetljuje čovjeka– kazao je u propovijedi fra Jozo.
Donosimo snimku jučerašnjeg slavlja za sve one koji jučer nisu mogli biti s nama, ispričavamo se svima, posebice našem pokrovitelju Croatia osiguranju d.d. Ljubuški, što to nismo mogli u punom opsegu odraditi ove godine a za dogodine se nadamo da će HT Mostar osigurati bolje interenet veze kako bismo bili u mogućnosti raditi prijenos uživo.

 

http://www.youtube.com/watch?v=LGP9yFQ3gG0

FOTOGALERIJA