Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Sv. Ivan Krstitelj - Crveni Grm

sv ivan hU ponedjeljak 24. lipnja je svetkovina sv. Ivana  Krstitelja. Sv. Ivan je zaštitnik crkve u Crvenome Grmu. Za ovu svetkovinu duhovno ćemo se pripremati trodnevnicom. Koja će biti će u petak, subotu i nedjelju u 18 sati. Pozivamo sve štovatelje sv. Ivana Krstitelja da u što većem broju dođu na trodnevnicu kao i na sam dan sveca.
U ponedjeljak na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja bit će sv. misa u 11 sati.


 

 

Gradnja crkve u Crvenom Grmu započela je 1984. godine, a selo je tada imalo 900 stanovnika u 181 kućanstvu. Gradnju je vodio tadašnji humački kapelan fra Ivan Ševo. Odobrenje od općine dobiveno je u studenom 1983., a zemljište su darovala braća Mate i Stipe Petrušić na lokalitetu Ripište. Najprije je od početka travnja 1984. izgrađeno 200 metara pristupnog puta, a onda su počeli grubi radovi na crkvi za koju je plan izradio ing. Vinko Galić. Zbog velikog odaziva mještana radovi su napredovali iznimno brzo: zidovi su podignuti iste godine, a betonska deka i zvonik 1985. godine. Zvonik je iznad crkve kao neki jarbol, a visina mu je 22 metra. Križ na zvoniku dovršen je početkom studenoga 1985., a radovi su nastavljeni i sljedećih dviju godina. Prvo misno slavlje bilo je u crkvi 20. prosinca 1086. godine, a svečani blagoslov je obavljen na blagdan sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 1987. godine.
 
 

Sveti Ivane Krstitelju, Ti si prije  svog rođenja čuo glas Majke Spasiteljeve i još u utrobi majčinoj pozdravio Otkupitelja svijeta time što si proročki zaigrao. Svojim začećem si oslobodio majku svoju od neplodnosti, a svojim rođenjem si razvezao jezik svome ocu. Jedini si od proroka pokazao Otkupitelja svijeta. Štujem te kao Preteču, želim širiti Tvoje štovanje oko sebe, jer znam da nitko nije sposobniji od Tebe da neprestano pripravlja dolazak Isusov. Molim Te i vapim, kao velikom čudotvorcu, pogledaj na sve one roditelje koji traže milost da imaju radost u rođenju svoga djeteta, a Tvojim zagovorom dožive ljepotu i radost u njegovom rođenju, te ga odgajaju u vjeri i nauci Isusa Krista, veličajući Tvoj moćni zagovor. Amen.