Franjevački samostan i Župni ured sv. Ante Padovanskoga Humac


UREDOVANJE
Svaki radni dan od 8-12 i 16-18
Nedjeljom iza misa


KRŠTENJE
Prijava u uredovno vrijeme
Krštenja su u crkvi na Humcu svake nedjelje u 11 sati.
Prigodom  najave  krštenja  donesite  kopiju rodnog lista djeteta u Župni ured. 


VJENČANJE
Obvezatan je tečaj priprave za brak. Prijava u župnom uredu mjesec dana prije vjenčanja


BOLESNICI
Bolesnicima na vrijeme omogućite posjet svećenika

 

SPROVODI
Molimo vas da sprovod vašeg pokojnika najprije dogovorite sa Župnim uredom i smrtovnicu dostavite u Župni ured.

Hodnja mira Humac-Međugorje

hodnja humacU ponedjeljak 24. lipnja, na blagdan Sv. Ivana Krstitelja, je tradicionalna 22. međunarodna Hodnja mira. Kao i svake godine, Hodnja polazi ujutro u 6 sati ispred samostana sv. Ante na Humcu. Dolazak pred župnu crkvu sv. Jakova u Međugorju predviđen je oko 10 sati. Pozivamo stoga sve vas župljane i hodočasnike da se pridružite te u molitvenoj sabranosti hodočaste Kraljici Mira,a vozače upozoravamo na opreznu vožnju.
 
Prva Hodnja bila je spontani događaj. Bilo je to 1992. god. u vrijeme kada je rat bjesnio i kada se hodočasnici nisu usuđivali doći u Međugorje. Skupina prijatelja Međugorja iz Europe i svijeta smatrala je da je nedopustivo da Međugorje bude zatvoreno za sve one koji žele moliti za mir. Hodočasnici iz raznih europskih gradova koje je duhovno pratio pok. Mons. Pavel Hnilica sastali se u Anconi odakle su brodom doplovili u Split. Na brodu su slavili sv. Misu i imali cjelonoćno klanjanje. Tako su sa Presvetim stigli do Humca odakle su pješice, u molitvi, krenuli prema Međugorju da bi ovdje proslavili obljetnicu ukazanja. Tada nisu ni slutili koliki ih hrvatski branitelji s udaljenosti prate da bi osigurali njihovu sigurnost…
 
Od toga se dana ponovno održava večernji molitveni program koji je bio prekinut zbog ratnih opasnosti.
 
Od toga se dana svake godine održava Hodnja mira – hodnja obilježena radošću ali i sa snažnim pokorničkim naglaskom i molitvom za mir u svijetu.